Brnabić: Protesti nemaju veze sa Rio Tintom i zakonima, već sa politikom

Vesti 03. dec 202114:18 > 14:21 66 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Ana Brnabić ponovila je da zakoni o referendumu i eksproprijaciji nisu pisani za Rio Tinto i navela da protesti nemaju nikakve veze sa ta dva zakona već sa politikom.

Brnabić je u izjavi za Tanjugu rekla da je ono što govore organizatori protesta o tim zakonima „brutalna laž“ , a ne poluinformacija ili pogrešna informacija.

Ona je apelovala na mir i da ljudi budi toleratni i strpljivi i kako je navela „da većina dozvoli manjini da je teroriše“.

Što su bolji ekonomski rezultati Srbije, što su veći naši uspesi, to su veći ti pritisci, ocenjuje premijerka.

Navela je da će privredni rast ove godine biti veći od 7,5 odsto, „da imao rekordnu zaposlenost, od kada se meri u Srbiji, da je zaposlenu preko 50 odsto ljudi“. „I mi imamo ovakve proteste, za koje ne znate ni zašto, ni kako. Svakako nije Zakon o referendumu jer se usklađuje sa Ustavom iz 2006. godine, svakako nije zakon o eksproprijaciji jer taj zakon i dalje čuva javni interes, koji se ne proglašava tako lako. Svakako da nije Rio Tinto, jer da jeste – protestovali bi 2004. ili svakako 2011. kada je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje je vodio Oliver Dulić, član DS, dalo dozvolu za istraživanje i bušenje bušotina velikog prečnika i svakako da nije do životne sredine, zato što smo mi prvi koji se bavimo životnom sredinom“, rekla je premijerka.

Video: Tanjug

Podsetimo, aktivisti i građani najavili su za sutra u 14 sati protest u, prema dosadašnjim podacima ekoloških organizacija, više od 50 gradova.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare