Brnabić: Promene Ustava za nezavisno, odgovornije i efikasnije pravosuđe

Vesti 07. jun 202111:17 > 11:4724 komentara
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skupštini Srbije da je tema vladavine prava izuzetno važna za Vladu i da je zato odlučna da sprovede promene Ustava, kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije.

„Moramo da ojačamo vladavinu prava u Srbiji i to će dovesti do rasta prosečnih plata i penzija. Napredak u oblasti vladavine prava treba da dovede do osećaja građana da su svi jednaki pred zakonom, da je pravda i brza i dostižna, da je pravosuđe nezavisno i odgovorno i mnogo efikasnije“, rekla je Brnabić, obrazlažući predlog za promenu Ustava.

Ona je iznela dva primera posvećenosti Vlade napretku vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Jedan je, kaže, privođenje predsednice Prekršajnog suda u Kraljevu zbog sumnje da je uzimala mito, a drugi hapšenje predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića, koji je član predsedništva SNS, zbog optužbi za korupciju.

Brnabić smatra da je tako pokazano da članska karta bilo koje političke stranke nikog neće zaštititi.

Premijerka je rekla da je oko promene Ustava vođena široka javna rasprava, a potom prešla na kritike nekadašnje vlasti i reforme pravosuđa, koju je sprovodila Demokratska stranka.

„Ne bi smeli da vladavinu prava uzimaju u usta, a ne nama da spočitavaju“, poručila je Brnabić političkim protivnicima i kritičarima politike ove vlasti.

Poslanici bi trebalo da razmatraju nameru da se Ustav promeni, dok će se o konkretnim zakonskim rešenjima tek razgovarati.

Izvor: Tanjug

Komentari

Vaš komentar