Brnabić: Konstatovano da je otvoren klaster 1, nadamo se do kraja godine i 3 i 4

Vesti 22. jun 202123:15 > 23:5573 komentara
Jadranka Joksimović, Ana Brnabić, Međuvladina konferencija
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je na Međuvladinoj konferenciji Srbija - Evropska unija konstatovano da je Srbija napravila napredak u proteklih nekoliko meseci i da je prema novoj metodologiji klaster 1 otvoren, a da se tokom slovenačkog predsedavanja, ako se ispune uslovi, očekuje otvaranje klastera 3 i 4.

Brnabić je u izjavi novinarima zahvalila Portugaliji na podršci koju je pružala Srbiji tokom predsedavanja EU, ali i državama članicama koje su istakle da prepoznaju novu energiju u Srbiji da prihvati reforme i da ih sprovodi posebno u domenu vladavine prava.

„Jasno je šta treba da uradimo, pozitivna stvar je što smo konstatovali da je otvoren klaster 1, najznačajniji u okviru nove metodogodije i jasno je šta se očekuje od Srbije da bi otvorila klastere 3 i 4. Nastavljamo sa reformama“, dodala je Brnabić.

Povezane vesti

Nadamo se njihovom otvaranju tokom slovenačkog predsedavanja do kraja godine, navela je premijerka, uz napomenu da se od država članica EU čulo šta su uslovi za takav korak.

Portugalska ministarka Ana Paula Zakarijas je rekla da je konstatovan napredak koji je Srbija učinila proteklih meseci i da je važno da se Beograd saglasio sa novom metodologijom.

„Pozdravljamo otvaranje klastera 3 i 4 kada se ispune uslovi“, dodala je ona.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da se vodila suštinska debata o tome šta treba učiniti, konstatujući da je vidljiv napredak u Srbiji, što kreira novi zamah za sve.

Prema novoj metodologiji, naveo je on, „klaster 1 je već otvoren i moramo nastaviti tokom slovenačkog predsedavanja da ubrzamo proces, ali mora i Srbija da učini svoje“.

„To je jasna poruka koju je premijerka čula od nas i spremni smo kao Evropska komisija da pomognemo“, zaključio je Varhelji.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović konstatovala je da je Srbija i zvanično počela primenu nove metodologije u pregovaračkom procesu.

Međuvladina konferencija Srbije i Evropske unije počela je večeras nešto posle 21:30 sati, a delegaciju Beograda činile su premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok je delegaciju Evropske unije predstavljao Žosep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Komentari

Vaš komentar