Brnabić: Otvaranje novih klastera je potvrda o perspektivi članstva Srbije u EU

Vesti 22. okt 202115:025 komentara
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Preporuka Evropske komisije za dalje otvaranje klastera Srbije politički je veoma značajna, ne samo kao podsticaj vladi da nastavi motivisano i odgovorno da realizuje svoje reformske planove, već i građanima Srbije, ali i svima u regionu, koji još jednom i na ovaj način dobijaju jasnu potvrdu o perspektivi članstva u EU, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je ocenila da je u ovogodišnjem Izveštaju o napretku Srbije objektivno sagledano sve što je Vlada Srbije postigla na ubrzanju političkih i ekonomskih reformi, čime je realizovan i jedan od strateških prioriteta, saopštila je Vlada Srbije.

Pročitajte još

Brnabić se u Beogradu sastala sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU, a sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović.

„Našim građanima posebno je važno što je postignut napredak u svim segmentima vladavine prava, kao i to što je taj napredak rezultat snažnijeg političkog liderstva i zajedničkog delovanja svih institucija države Srbije“, rekla je Brnabić i dodala da Vlada želi dodatni napredak u svim oblastima, a naročito u vladavini prava.

Po objavljivanju Izveštaja EK, države članice treba da odluče o tome da li će podržati otvaranje klastera.

Ministarka Joksimović istakla je da Izveštaj obezbeđuje potrebnu ravnotežu u oceni svega što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu.

Dodala je da je veoma važno za dalji reformski proces da je evidentirano da smo ispunili sve kriterijume za otvaranje svih 12 poglavlja u dva klastera.

„U nekim segmentima sprovođenje reformi je brže, u drugim je ta dinamika nešto sporija, ali je napredak uočen u svim oblastima i zabeležen je i u samom izveštaju“, kazala je Joksimović.

Ambasador Žiofre je podsetio da Izveštaj odražava povećan broj inicijativa vlade za ispunjavanje kriterijuma EU poslednjih meseci, koje imaju potencijal da se pretoče u opipljiv napredak kada se u potpunosti sprovedu, navodi se u saopštenju.

On je podsetio da su Evropska unija i njene članice ranije ovog meseca, na Brdu kod Kranja, ponovo potvrdile posvećenost EU evropskoj perspektivi Srbije i procesu pridruživanja.

Komentari

Vaš komentar