Brnabić: Očigledno je da je Beograd spreman na dijalog, a Priština ne

Vesti 25. sep 202123:12 > 23:19 31 komentara
ana brnabić slobodan miljević
Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u razgovorima koje je vodila u SAD čula da je više nego očigledno da je Srbija spremna na dijalog i da je očigledno da Priština nije.

Brnabić, koja završava posetu SAD gde je učestvovala u debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izjavila je za RTS iz Njujorka da je na pitanja „šta može da se uradi“ povodom toga, njen odgovor bio da je to dijalog.

Brnabić je u svom govoru kasno sinoć navela da Srbiju najviše zabrinjava održavanje mira i stabilnosti na Кosovu.

U obraćanju u UN Brnabić je apelovala na međunarodnu zajednicu da insistira da Priština počne da primenjuje dogovoreno u Briselu, posebno u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

O situaciji na Кosovu Brnabić je govorila na svim sastancima, a na pitanje da li je bilo povratne reakcije, odgovorila je da je bilo.

„I uglavnom je bila bolja nego što sam očekivala, ali da ne dajem lažne nade, i ja sam dovoljno dugo u politici da znam da može jedno da se čuje na sastanku, a da u praksi bude drugo, ali sam čula da je više nego očigledno da je Srbija spremna na dijalog i da je očigledno da Priština nije. Čula sam takođe, to mi je važno i iznenadilo me je, koliko misle da nikada situacija nije bila ozbiljnija i da je na ivici sukoba“, rekla je premijerka.

Ona je prokomentarisala i izjavu premijera Albanije Edija Rame koji je na zasedanju Generalne skupštine UN pozvao sve članice da priznaju nezavisnost Kosova, navodeći da je to „poziv na priznanje nove realnosti u Evropi“.

„Najbolji odgovor je dao generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Njegova prva rečenica na našem sastanku bila je ‘Kosovo za nas nije država'“, kazala je premijerka Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare