Premijerka o tome zašto nema novih mera: Nije zbog ekonomije, fokus vakcinacija

Vesti 07. okt. 202112:55 > 13:36104 komentara
Podeli:
Ana Brnabić, Krizni štab
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, komentarišući to što Krizni štab nije uveo nove mere protiv koronavirusa, izjavila da razlog nije ekonomija već pre svega zato što imamo vakcine.

„Pogrešno se tumači da mi to radimo zbog ekonomije. Nije zbog ekonomskih razloga, iako je ekonomija važna jer borba protiv koronavirusa mnogo košta, u smislu novca koji dajemo svakodnevno za testiranja, za zaštitnu opremu za zdravstvene radnike, za lekove, za inovativne lekove o kojima pregovaramo i koje Srbija uvek među prvima ima u Evropi. Nikad nismo pomislili da štedimo na bilo kojoj vrsti terapije koja može da olakša zdravstvenim radnicima i spase živote“, izjavila je Brnabić za Tanjug.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, „nerazumno je da imate iste mere sa vakcinama kao što ste imali pre vakcina“.

„Takve mere, a ne fokus na vakcinaciju, zajedno smo na sednici Kriznog štaba zaključili, dovešće do pada broja zaraženih, ali će posle toga dovesti ponovo do povećanja broja zaraženih zato što se ljudi nisu vakcinisali. I da je to samo prolongiranje ove čitave situacije, produžavanje ove agonije. Ono za šta sam ja sada ozbiljno zabrinuta jeste mentalno zdravlje nacije“, rekla je premijerka.

Brnabić je ponovila da je fokus samo na vakcinaciji jer je, kako kaže, to „jedini odgovor da se stavi tačka na sve ovo“.

„Imamo vakcine, imamo ih dovoljno. Imamo četiri vakcine, uskoro će biti i peta. Hajde da se vakcinišemo i hajde svi da pričamo isključivo o vakcinaciji“, poručila je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je iznela podatak da je u ovom trenutku 2.907.688 osoba vakcinisano, što je 54 odsto punoletne populacije. Revakcinisano je 2.793.425 osoba, što predstavlja 52 odsto. Treću dozu je primilo 655.370 osoba, odnosno 12 odsto populacije.

Brnabić je poručila da veruje u odgovornost i solidarnost građana i smatra da je ranije više pričano o vakcinaciji „sve bi ovo išlo mnogo bolje“.

Govoreći o kovid propusnicama, Brnabić je ponovila da je „sve spremno tehnički“ i dodala da „možemo za sat vremena da ih uvedemo“.

„Ali kovid propusnice je nemoguće iskontrolisati, kao što je to slučaj recimo i sa nošenjem maske unutra. Kovid propusnice je još teže od toga. I u Njujorku se kovid propusnice kupuju za 100 dolara. I sada mi kažete da to ne funkcioniše u Njujorku, ali će da funckioniše u Leksovcu? Ja u to ne verujem“, ocenila je premijerka Brnabić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar