Brnabić o rezoluciji: Ništa mi sad tu više nije jasno – EK kaže jedno, EP drugo

Vesti 07. jul 202212:53 > 15:03108 komentara
Podeli:

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da joj "nije jasna" rezolucija Evropskog parlamenta (EP).

Podsetimo, poslanici EP usvojili su rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

„Kao predsednica Vlade, koja po novoj metodologiji vodi ovaj pregovarački proces po klasterima, ništa mi sada tu više nije jasno – zato što Evropska komisija (EK) kaže jedno, a EP kaže drugo“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje reportera N1.

Povezane vesti

Kako je navela, „EK u zvaničnom dokumentu, pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 35, koje se u našem slučaju tiče Kosova i Metohije i normalizacije odnosa sa Prištinom, nijednom rečju ne pominje priznanje“.

„Nego kaže sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom. A EP je sada izglasao nešto drugo. Sada mogu da pretpostavim samo da će EP da naloži EK da promeni tu pregovaračku poziciju, a onda mi nije jasno kako će promeniti pregovaračku poziciju usred pregovaračkog procesa. Jer to nisu male promene u pravilima, već ogromne promene“, izjavila je Brnabić i dodala da je „lopta u dvorištu Brisela“.

Ona se zapitala kako će Unija promeniti pregovaračku poziciju kada pet država članica ne priznaju Kosovo.

„Kako onda traže od nas da uradimo nešto što ne poštuju ni same države članice EU. Molim EU da nam kažu da li se sada menjaju pravila igre ili i dalje imamo ovu pregovaračku poziciju“, poručila je Brnabić.

Kada je reč o sankcijama Rusiji, premijerka je istakla da, s obzirom da „od strane EK i država članica ne postoji usvojena početna poziciju, pregovarački okvir koji se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU“, ne zna zašto očekuju od Srbije da se potpuno uskladi kada „nisu dali ni početnu poziciju“.

„Mislim da više od sedam godina čekamo da se to usvoji od strane Brisela. A svojevoljno smo krenuli da se postepeno usklađujemo“, naglasila je Brnabić.

Morate da pitate Radoičića šta njegova poruka znači

Upitana o video poruci potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, snimljenoj u Leposaviću na Kosovu, premijerka je poručila da novinari moraju njega da pitaju šta ta poruka znači, a povodom događaja u Štrpcu istakla je da Priština samo pronalazi razloge za provokaciju.

„Da li je i šta je sabotaža za Prištinu? Pa znate, za Prištinu je sabotaža i kada kupujete ‘plazma’ keks, pa vam onda zabrane da imate ‘plazma’ keks u prodavnicama. Za Prištinu je saboraža i Imlek mleko ‘kravica’, za Prištinu je sabotaža i kada želite da učestvujete na referendumu u oblasti vladavine prava, a i kad želite da glasate na izborima, sve je to sabotaža za Prištinu“, ocenila je.

„Kakav je položaj Srba na Kosovu i Metohiji smo mogli ponovo danas da vidimo u Štrpcu, kada su ponovo sačekali seosku slavu Svetog Jovana da maltretiraju Srbe u Štrpcu“, dodala je premijerka.

 

Komentari

Vaš komentar