Brnabić: Umešani u planiranje atentata na Vučića su van dometa naših službi

Vesti 27. jan. 202208:57 > 10:4671 komentara
Podeli:
Ana Brnabić
Izvor: Tanjug / Vlada Republike Srbije, Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da još nije otklonjena bezbednosna pretnja po život predsednika Aleksandra Vučića. "Verujem da hoćemo, ali moramo da nastavimo da radimo danonoćno, kako bi sprečili atentat", izjavila je ona.

„Na žalost u ovom trenutku svi oni za koje Evropol ima dokaze da su umešani u planiranje atentata na predsednika Vučića su van dometa naših bezbednosnih službi. Mi ne možemo da dođemo do njih. Tu je dvoje crnogorskih državljana. Neki su državljani Evropske unije i država van nje“, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije.

Pročitajte još:

Ona je dodala da se na otklanjaju opasnosti sarađuje sa bezbednosnim služba Crne Gore, kao i drugim stranim službama.

Kako je naglasila, „apsolutno“ veruje srpskim bezbednosnim službama i da su njeni pripadnici spremni da žrtuju svoj život ako je potrebno da bi sačuvali Vučića.

„Verujem da ćemo mi ovo sprečiti, ali imamo još mnogo da uradimo“, naglasila je Brnabić, navodeći da je obezbeđenje Vučića na maksimumu.

Navela je, odgovarajući na pitanja, da ona „nema informacije koje su se pojavila u nekim medijima da imamo sumnju da je neko, svakako ne u neposrednom obezbeđenju predsednika, na bilo koji način kopromitovan“.

„Dakle, nemam takve informacije“, rekla je Brnabić.

Izvor: RTS

Na pitanje koliko je pojačan oprez na granici jer je ranije izrazila sumnju da bi neki od tih koji planiraju atentat mogli da uđu u Srbiju, ona je rekla da veruje da je to njihov plan i da je maksimalno pojačan oprez na granicama.

„Oni imaju svakako i svoje jatake ovde u Srbiji, za njih je nešto lakše, oni su pod našim direktnim nadzorom. Zato sam rekla da ono što jeste meni problematično to je da svi oni koji su glavni, a umešani u ovo nisu u dometu naših bezbednosnih službi. Ja sam naravno najbezbednija kada su u dometu naših službi, iako verujem našim partnerima“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da je „apsolutno“ sigurna da Radoje Zvicer, koji je označen kao organizator grupe za izvršenje atentata, ima političkog nalogodavca.

„Apsolutno sam sigurna, ne bih dalje govorila o tome. Ne bi mogao postane tako jak, niti da razgrana svoju mrežu na takav način, ni da postane jedan od, na svetskom nivou najozloglašenijih kriminalaca, da nije imao i da nema takvu podršku“, rekla je Brnabić.

Stav EU prema Srbiji nikad nije bio pozitivniji

Predsednica Vlade izjavila je da nikad nije bio pozitivniji stav Evropske unije prema Srbiji, u kojoj su reforme u oblasti vladavine prava stavljene na prvo mesto.

„Pravili smo mesečni izveštaj o vladavini prava i njih smo slali svim državama članicama EU i imali smo redovne sastanke sa ambasadorima članica, zato Brisel nije mogao da kaže da nije urađeno dovoljno“, rekla je Brnabić.

Premijerka je ocenila da je pokazatelj odnosa Brisela prema Srbiji i činjenica da je srpska delegacija u jednom danu imala devet sastanaka. Ona je rekla da je jedna od tema u Briselu bio i dijalog sa Prištinom.

„Najviše smo pričali koliko su Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćena prava i nadam se da Priština neće ponoviti da ne dozvoli Srbima da učestvuju na izborima“, rekla je Brnabić.

Komentari

Vaš komentar