Brnabić o pismu kongresmena: Ne očekujem promenu politike SAD prema Srbiji

Vesti 08. nov 202117:24 41 komentara
FoNet/Milica Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, povodom pisma grupe američkih kongresmena, izjavila da ne očekuje apsolutno nikakvu promenu u politici SAD prema Srbiji kao posledicu pisma.

„Što se tiče famoznog pisma kongresmena, možda sam naivna, ali ne očekujem baš ništa kao rezultat toga“, rekla je Ana Brnabić u Naučno tehnološkom parku Beograd, odgovarajući na pitanje N1 o pismu u kojem se od predsednika SAD traži da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužuje Aleksandar Vučić da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Povezane vesti

„Zato što je više nego očigledno da je to pismo rezultat nekih lobističkih agencija. To je svuda dozvoljeno, a posebno u SAD“, rekla je Brnabić i dodala da sumnja da kongresmeni u SAD toliko prate situaciju da znaju šta rade Telekom Srbija ili TV Pink.

Ocenila je i da broj kongresmena koji je potpisao to pismo nije impresivan.

„Nikada nisam čula da je neko rekao da su izbori koji su bili u Srbiji neregularni i nelegitimni“, rekla je Brnabić i navela da je situacija „upravo suprotna“ i da su svi pitali zašto imamo vanredne parlamentarne izbore kada su izbori bili regularni i legitimni.

„Znamo čiji su interesi Telekom i Pink…oni mogu da plaćaju lobiste i sve je u redu, a na nama i našem ambasadoru je da govorimo kakvo je činjenično stanje“, dodala je Brnabić, uz ocenu da se „možda radi o takvim novcima da ta lobistička kompanija možda i uradi nešto“.

Na pitanje da li je brine pitanje u Kongresu SAD o legitimnosti izbora u Srbiji, povukla je paralelu sa Skupštinom Srbije i navela da bi neka lobistička kompanija možda mogla da nađe šest poslanika da potpišu pismo da je na izborima pobedio Dragan Đilas.

„Šta će da urade SAD? Oni su priznali izbore. Mislite da će da ‘otpriznaju’ izbore zato što je šest kongresmena reklo da nisu regularni?“, upitala je Brnabić novinarku N1 i zaključila da je to „besmisleno i dečija igra“, ali da je moguće i da oni koji plaćaju lobiste mogu to da „ustrostruče“.

„Mislim da je to ipak uzaludan napor“, kazala je Ana Brnabić, uz napomenu da kod njih postoje dva cilja – „da se vrate na vlast i da targetiraju Telekom Srbiju, koja se uspešno bori na tržištu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare