Brnabić o otvaranju klastera: Motivacija za dalje, nastavljamo reforme

Vesti 14. dec 202110:44 > 12:59 40 komentara
TANJUG/CONSILIUM EUROPA EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić, poručila je u Briselu, nakon što je Srbija otvorila Klaster četiri u pregovorima sa EU, da nam je to ogromna motivacija za dalje i da Srbija nastavlja reforme i u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije.

Ona je rekla da otvaranje Klastera četiri znači da je Srbija praktično otvorila četiri nova poglavlja – 14, 15, 21 i 27, što nas, kako je rekla, dovodi do  22 otvorena poglavlja od 35.

POVEZANE VESTI:

„Veliki i važan korak i uspeh na kome želim da čestitam svim građanima, vladi, predsedniku. Ovo je nama ogromna motivacija za dalje. Mi nastavljamo reforme i u oblasti vladavine prava, javne uprave, privrede i ekonomije, kako bismo ojačali našu državu i kako bi čitav evropski put iskoristili da se bolje živi. Želim da zahvalim svim članicama EU, kao i Evropskoj komisiji, pokazali su da su otvoreni i spremni da vide, saslušaju i nagrade sve što smo uradili, da idemo brže i da radimo bolje i da u 2022. otvorimo Klaster tri i da se spremimo za otvaranje još jednog klastera“, rekla je premijerka Srbije.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji ocenio je da je otvarnjem Klastera četiri na Međuvladinoj konferenciji sa Srbijom potvrđeno da je zemlja „učinila važan korak napred“ ka priključivanju EU.

Izvor: Tanjug

Ovim korakom se šalje snažan politički signal EU o predanosti želji da se Srbija prodruži Uniji, rekao je Varhelji na konferenciji za novinare.

Varhelji je podsetio i da reforme vezane za jačanje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Kosovom određuju brzinu napretka Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji.

„Ovo je snažan politički signal iz EU našoj posvećenosti da se Srbija pridruži EU, ovo je veoma dobra vest za srbiju i Zapadni Balkan. Poslata je jasna i snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman sa zelenom agendom na dobrobit svih građana. EU podržava sve reforme koje se sprovode. To je priznanje posvećenosti Srbije vladavini prava i koracima koji su preduzeti u vezi sa ustavnom reformom u oblasti pravosuđa. Naporan rad mora da se nastavi i ubrza se, jer jedino takvim pristupom Srbija može da ispuni uslove za otvaranje poglavlja. U našem izveštau 2021. Komisija je rekla da je Srbija ispunila kriterijume za dva klastera. Vlad prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ostaju ključni, zato je važno da Srbija ostvaruje dobre rezultate na terenu sa realnom ambicijom da otvori dalje klastere“, naglasio je Varhelji.

Vučić: Značajan uspeh Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su „velike i dobre vesti“ došle iz Brisela, gde je Srbija otvorila jedan pregovarački klaster i to je nazvao „značajnim i velikim uspehom“.

Vučić je u objavi na Instagramu podsetio da taj klaster obuhvata četiri pregovaračka poglavlja koja se tiču transportne politike, transevropskih mreža, životne sredine i energetike, i zahvalio se predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i svim državama članicama, kao i građanima Srbije.

„Čestitke građanima Srbije, jer su oni najzaslužniji za reforme koje smo sprovodili u prethodnom periodu“, rekao je Vučić.

„Od Vlade Srbije tražim i molim ih da nastave i da ubrzaju reforme u oblasti vladavine prava, ali i svim oblastima o kojima sam govorio. Ovo je veliki podsticaj i podstrek – kada smo ujedinjeni, kada smo svi zajedno i borimo se za našu zemlju uvek možemo sve da postignemo“, poručio je predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare