Brnabić: Nismo se obavezali, ali smo obavezani prema Rio Tintu

Vesti 28. dec 202119:06 81 komentara

Rio Tinto može da nas tuži ukoliko se zaustavi projekat Jadar, tvrdi premijerka Srbije Ana Brnabić. Iz Gornjih Nedeljica već najavlju protest i blokadu za ponedeljak, dok iz organizacije Kreni-Promeni za N1 kažu da će posle referenduma pokrenuti Narodnu inicijativu za zaustavljanje ekplotacije litijuma u Srbiji.

Ukoliko Srbija zaustavi projekat Jadar, kompanija Rio Tinto može da nas tuži na osnovu Zakona o rudarstvu, objašnjava premijerka Ana Brnabić.

N1: Zbog čega da ne bude povučen projekat Jadar, koji je to dokument koji nas obavezuje, ako su svi potpisani dokumenti memorandumi?

„Što se tiče toga da li je bilo šta potpisano, na osnovu čega mi imamo neke obaveze prema Rio Tintu, dakle, ne, takav dokument ne postoji“, kaže Brnabić.

Međutim, samo nekoliko sekundi kasnije, premijerka ocenjuje da je Srbija, ipak, obavezana.

POVEZANE VESTI:

„Jel vi razumete da kada je 2004. data prva dozvola za istraživanje da smo se mi kao zemlja obavezali, jer je ta kompanija uložila novac. Neće oni istraživati da bi našli nešto za Srbiju, nego da bi imali neke… Šta mislite da su oni filantropska kompanija koja uloži 200 miliona evra da bi proverila da li mi imamo zlato, a onda kada nađu da imamo zlato, kažu, e izvolite gospodo, ovde imate zlato, a mi sad idemo negde drugde da istražujemo i ulažemo“, rekla je premijerka.

Da li je Srbija obavezana ili nije prema kompaniji Rio Tinto ostaje nejasno.

N1: Zašto ne možete da izađete iz toga ako tvrdite da nema ni jedan ugovor koji vas obavezuje da u tome ostanete?

Brnabić: Upravo sam vam rekla zbog čega.

N1: Ali od 2012. do 2022. ima 10 godina koje su dozvole u tom periodu davane?

Brnabić: Imate sve transparetno mi nismo sakrili nijednu dozvolu.

N1: Da li neka od tih dozvola obavezuje Srbiju?

Brnabić: Ne.

N1: Zašto onda insistirate da se kopa rudnik litijuma?

Brnabić: Ja ne insistiram, niste u pravu.

N1: Da li podržavate rudnik litijuma i da li taj projekat može da se zaustavi i da se od njega odustane, pošto predsednik Srbije kaže da se neće odustati od projekta Jadar?

Brnabić: Predsednik je bio više nego jasan.

Dok država ne odustaje od Rio Tinta, iz Gornjih Nedeljica najavljuju nove blokade puteva već za ponedeljak, jer je predsednik poručio da se od projekta Jadar neće odustati.

„Čuli smo predsednika juče, meštani su zgroženi zbog toga što je izjavio i od ponedeljka 3. januara krećemo na blokade. Četiri lokacije već imamo dogovorene i pozvali smo sve i pozvali smo sve ljude koji mogu da organizuju u svojim gradovima da nam se pridruže i to je to“, rekao je Nebojša Petković iz Ne damo Jadar.

I dok iz Ne damo Jadar traže povlačenje Vladine Uredbe o realizaciji projekta Jadar, iz Kreni-Promeni kažu da će pokrenuti Narodnu inicijativu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

„Ne želimo niti da Rio Tinto, niti neka druga kompanija vrši iskopavanje i obradu litijuma, zato što ne postoji, kako kažu najveći srpski eksperti, šansa da se to uradi na ekološki održiv način“, rekao je Savo Manojlović iz Kreni-Promeni.

N1: Premijerka kaže da čekamo studiju procene uticaja na životnu sredinu i da bismo mogli da, ukoliko se odreknemo tog projekta, da plaćamo penale?

Manojlović: S obzirom da je za Premijer ligu plaćeno 600 miliona evra, mislim da je, ukoliko postoje penali, da se plati iza zdravlje naše dece.

Iz Kreni-Promeni poručuju da ukoliko Skupština ne bude odgovorila na njihovu inicijativu, za koju je potrebno 30 hiljada potpisa, da će stvari rešavati ponovo na ulici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare