Brnabić: Ne verujemo da sankcije mogu doprineti rešavanju sukoba u Ukrajini

Vesti 17. mar 202213:29 > 14:0755 komentara

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se Srbija pridružila svim deklaracijama EU koje se tiču osude kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine ali da se nije pridružila onim deklaracijama koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji jer kako je rekla, ne veruje da takva politika može doprineti rešavanju sukoba.

Ona je kazala da Srbija ima „jasan i principijelan“ stav po pitanju usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u odnosu na rat u Ukrajini.

POVEZANE VESTI:

„Imamo poseban stav prema uvođenju sankcija jer smo sami pretrpeli ozbiljne sankcije i ne verujemo da će takva politika doprineti rešavanju sukoba već će kazniti obične ljude“, kazala je premijerka odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom u Beogradu.

Ona je dodala da je u 2021. godini Srbija dostigla procenat pridruživanja EU od 65,31 odsto.

„Trudićemo se da se dodatno usklađujemo kako se približavamo članstvu u EU, a do tada moramo postepeno da se usklađujemo sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije“, kazala je predsednica Vlade Srbija.

Dodala je i da stav Srbije nije nešto što u potpunosti pozdravljaju ni EU, ni drugi partneri, a, „bogami, ni Rusija“.

„To je stav zemlje koja je mnogo godina bila pod sankcijama zbog čega su najviše ispaštali obični građani. Takođe su najviše patili i zbog agresije zemalja NATO pakta. Tako da je Srbija u dosta specifičnoj situaciji koja, i pored svih pritisaka, u potpunosti poštuje međunarodno pravo i njegove principe“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li su se odnosi Srbije i Rusije promenili zbog rata u Ukrajini, ona je navela da su odnosi dve zemlje tradicionalno jako dobri, jer nas povezuje istorija, kultura, tradicija, vera, a u današnje vreme i neke stvari kao što je energetika.

Dodala je da u tom smislu današnji odnosi Srbije sa Rusijom nisu mnogo drugačiji od odnosa bilo koje druge zemlje Evrope koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa.

Ona je istakla da se rat u Ukrajini odražava na ekonomiju Srbije jer 75 odsto naše ekonomije čine kompanije iz EU i one moraju da sprovode sankcije prema Rusiji.

„Tako, na primer, ako imate cementaru u vlasništvu kompanije iz EU ona ne može ništa ni da uveze ni da izveze u Rusiju, kao i bilo koja druga kompanija iz EU. Sve te kompanije, u svom internom poslovanju se, bez obzira što posluju u Srbiji, pridržavaju sankcija koje su njihove vlade uvele, odnosno EU. To je veliki izazov za našu ekonomiju“, naglasila je Brnabić.

Navela je da je sa austrijskim kancelarom razgovarala i o energetici jer je po njenim rečima, ta zemlja poput Srbije „visoko zavisna“ od uvoza gasa iz Rusije.

„Iako ima mnogo više energije iz obnovljivih izvora i Austriji će trebati nekih 10 godina da postane nezavisna od uvoza ruskog gasa. I mi želimo da budemo što nezavisniji u energetskom sektoru ali to traži vreme. Naša energetska politika je od 2014. godine fokusirana na to da budemo što nezavisniji jer energetska bezbednost znači i nacionalnu bezbednost“, ocenila je premijerka.

Srbija će učiniti sve da se kriza ne prelije na region

Brnabić je poručila i da će Srbija učiniti sve da spreči da se nestabilnost sa istoka Evrope prelije na Zapadni Balkan.

„Otvoreno smo razgovarali o tome. Mnogi u EU su zabrinuti da se kriza ne prelije na Zapadni Balkan. Jasno sam uverila partnere u Austriji i ostatku EU da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu zemlje koja je stub stabilnosti i da ćemo biti izvoznik mira i stabilnosti. Koliko je do nas, nećemo dozvoliti da se nestabilnost i kriza prelije na ovaj deo Evrope“, rekla je premijerka.

Ona je dodala da je Srbija uradila mnogo proteklih godina da bude jaka i sposobna da pritekne u pomoć susedima ako zatreba.

„To ne smemo ugroziti nego ćemo to braniti, tako što ćemo braniti mir i stabilnost“, rekla je ona.

Austrija drugi najvažniji partner Srbije

Govoreći o sastanku, Brnabić je rekla da je Austrija jedna od najbližih partnera koji daju ogromnu podršku evropskim integracijama Srbiji i da je, zahvaljujući toj zemlji, tema proširenja Unije na Zapadni Balkan stalno bila na agendi EU.

Brnabić je rekla da je Austrija, u smislu ukupnih investicija, drugi najvažniji partner Srbiji, iza Nemačke.

„Austrijske kompanije uložile su oko 2,6 milijardi evra i zapošljavaju oko 22.000 ljudi. Austrija je izuzetno značajan činilac u ekonomiji jer smo u 2021. godini imali robnu razmenu koja je 28 odsto veća nego 2020. godini“, rekla je ona.

Premijerka je rekla da dolazak austrijskih kompanija nije bitan samo zbog novca koji one donose u Srbiji, već i zbog transfera tehnologije, znanja i radne etike.

Nemaher: Zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU

Karl Nehamer
Tanjug/AP/Darko Vojinović

Kancelar Nehamer izjavio je da je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner Austrije i u vremenu bez presedana i invazije na Ukrajinu važno je poslati poruku da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU i Evropi.

„Tačno je da je briga velika jer Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, Kina ima interes da se pozicionira, a što se tiče bezbednosne politike, obaveza je i interes članice EU da kaže da nam je mesto zajedno, da pronađemo rešenja za probleme koje treba da prevazilazimo“, rekao je Nehamer.

„Austrija zavisi od ruskog gasa i za nas će se postaviti to pitanje, to ne može preko noći da se reši. U međuvremnu, moramo da razmišljamo kraktoročno i obezbedimo ljudima sigurnost za sledeću zimu“, rekao je Nehamer.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije, Nehamer je rekao da su pregovori uvek komplikovani, jer je to težak i intenzivan proces.

Nehamer je rekao da i Srbiju i Austriju jednako pogađaju fenomeni organzovanog kriminala, ilegalnih migracija, a s druge strane Austrija je veliki investitor u Srbiji jer je tržište interesantno.

„Mi sa brigom gledamo prema Ukrajini, a oboje kao premijeri shvatamo i vidimo šta se dešava kada posledice rata postaju vidljivije na blagostanje u našim zemljama i građani od nas traže rešenje“, rekao je Nehamer.

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar