Brnabić: Ne bežimo od teških odluka, to je naša dužnost i odgovornost

Vesti 05. sep 202212:37 > 12:5770 komentara
Podeli:

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Kosovskoj Mitrovici, komentarišući pismo Olafa Šolca i Emanuela Makrona predsedniku Srbije i premijeru Kosova, da "Srbija nikada nije bežala od teških odluka". "Donosili smo ih kada smo mislili da su u interesu Srbije i naših građana", rekla je.

POVEZANE VESTI

„Ne bi bilo umesno da ja komentarišem pismo Šolca i Makrona, jer je upućeno predsedniku VUčiću, ali mi nikada nismo bežali od teških odluka, donosilo smo ih kada smo mislili da su u interesu Srbije i naših građana. Neki drugi su bežali teških, ali i od lakih odluka, potpuno prirodnih odluka. Ta adresa je u Prištini“, kazala je odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je rekla, spremni su na „donošenje koliko god teških odluka“. „To je naša dužnost i odgovornost“, naglasila je.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pisali su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u, kako su naveli, presudnom trenutku za bezbednost u Evropi i stabilnost u regionu. Apeluju da šef države „pokaže spremnost za donošenje teških odluka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine“, a zadužili su i svoje savetnike Jensa Pletnera i Emanuela Bona da u tom procesu pomognu evropskom posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Pismo istog sadržaja od Makrona i Šolca je dobio i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Brnabić je danas kazala i da je osnivanje Zajednice srpski opština (ZSO) osnova Briselskog sporazuma.

„Prvog sporazuma o normalizaciji… Dok nemamo ZSO, nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji. U aprilu obeležavamo 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a još uvek nemamo ZSO“, naglasila je Brnabić.

Srbija je spremna na kompromis, kaže, ali ako je to u interesu mira i stabilnosti i obezbeđivanju kvalitetnijeg života građana.

„Vučić je uspeo, u okviru onoga što je postpisano, uspeo je da sačuva srpske lične karte na KiM i to našem narodu umnogome olakšava život ali omogućava i prisustvo Republike Srbije na KiM. Sve ono što doprinosi miru i stabilnosti, međusobnom razumevanju, mi smo spremni da o tome razgovaramo, i u svakom trenutku budemo za pregovaračkim stolom… Ali moramo da insistiramo i apelujemo, pre svega, na države članice EU i same institucije EU da insistiraju na punoj primeni Briselskog sporazuma, jer su oni garant tog sporazuima. Mi moramo da vidimo što pre uspostavljanje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekla je Brnabić.

Brnabić je izjavila i da će možda u narednom periodu uspeti da poseti i Srbe južno od Ibra.

„Danas sam na severu KiM, što ne znači da neću u budućnosti posetiti i naš narod na ostatku teritorije KiM, ali tu su politički predstavnici njihovi, tako da ću razgovarati s njima o tome šta možemo da dodatno učinimo za njih“, kaže.

Podseća i da joj je bio zabranjen ulazak na Kosovo.

„Što se tiče moje posete, meni je u jednom trenutku bila zabranjena poseta Kosovu i Metohiji, pretpostavljam zato što sam se ipak trudila da se borim za naš narod i nisam se libila da pričam o nepravdi koja je počinjena i koja se čini našem narodu na KiM. Ta vremena su za sada iza nas, i drago mi je što imam mogućnosti da posetim KiM“, rekla je.

Otvoreni Balkan otvoren za sve

Komentarišući Sajam vina u okviru inicijative Otvoreni Balkan, Brnabić je kazala da je ta manifestacija pokazala „kako izgleda kada se svi okrenu saradnji“.

„Dolazim na KiM praktično dan nakon što se zatvorila najveća manifestacija do sada u okviru inicijative Otvoreni Balkan a to Sajam vina sa najpozitivnijim mogućim utiscima i emocijama u vezi sa regionalnom saradnjom. Pokazali smo kako to izgleda kada se okrenemo saradnji, kada razumemo da se ne razumemo oko nekih pitanja, ali da možemo da obezbedimo drugačiju budućnost na Balkanu“, navela je Brnabić.

Kako je rekla, Otvoreni Balkan je otvoren za sve.

„UKljučujući i privremene institucije u Prištini. To je najbolji način da idemo ka normalizaciji, mislim da je kvalitet svakodnevnog života za ljude najvažniji i da kada bi zajedno omogućili da je taj kvalitet bolji, da se otvaraju radna mesta, možemo lakše da razgovaramo oko pitanja oko kojih se ne slažemo. Ali nije na meni da o tome odlučujum. Vrata su svakako otvorena“, rekla je premijerka.

Komentari

Vaš komentar