Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO

Vesti 29. nov 202220:43 > 22:21 20 komentara
Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.

Priština mora da krene u osnivanje Zajednice srpskih opština, to je polazna tačka pre svega. Drugo, ukoliko se sporazum nije implementirao i Priština ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, ne znam ko će garantovati bilo koji sporazum, istakla je Brnabić, prenosi RTS.

Najvažnije je, dodala je ona, da radimo na dogovorenom – da Priština konačno krene na osnivanje ZSO i da se Srbi vrate u institucije, da imamo dodatnu stabilnost i prostor da razgovaramo o nekim drugim predlozima i nastavimo dijalog Beograda i Prištine.

Nemački predsednik je tokom današnje posete Skoplju naveo da je „srećan jer je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i prihvata se“.

„Dobar sastanak s premijerkom Francuske“

Premijerka Srbije izjavila je da je imala i „odličan i produktivan sastanak“ u Parizu sa premijerkom Francuske Elizabet Born.

Kako je premijerka napisala na Instagramu, „u fokusu razgovora bila je ekonomska saradnja, s obzirom na to da velike i važne francuske kompanije posluju“ u Srbiji.

Brnabićeva je rekla da je izrazila zahvalnost na podršci Francuske evropskim integracijama Srbije. Ona je na Instragramu postavila fotografiju na kojoj je zajedno sa premijerkom Francuske.

„Razgovarali smo i o reformama koje sprovodimo, pre svega u oblasti vladavine prava i nezavisnosti pravosudja. Čvrsto verujem da će odnosi Srbije i Francuske u budućnosti biti na još višem nivou i uverena sam da ćemo u godinama koje dolaze jačati naše ekonomsko i političko partnerstvo“, dodala je premijerka.

Ona je u okviru posete Parizu razgovarala i sa južnokorejskim premijerom Han Dok-Suom.

„Razgovarali smo o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje naše dve zemlje i mogućnostima unapredjenja pre svega trgovinske saradnje“, napisala je ona na Istagramu i dodala da je dogovoreno da se radi na sporazumu o slobodnoj trgovini dve zemlje.

Predsednica vlade je rekla da je posetu Parizu završila sastankom sa predstavnicima kompanije Samsung.

„Razgovarali smo o mogućnostima za investicije ‘Samsung Electronics’ i drugih kompanija Samsung grupe u našoj zemlji“, dodala je ona.

Premijerka je tokom dvodnevne posete Parizu razgovarala sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasom Kormanom i drugim zvaničnicima.

Premijerka je u ponedeljak govorila na prijemu u Parizu povodom kandidature Srbije za organizaciju svetske izložbe Ekspo 2027.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare