Brnabić: Međunarodna zajednica da zaštiti igumana Savu Janjića

Vesti 13. apr. 202116:143 komentara
Podeli:
Izvor: Fonet/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom izrazila zabrinutost i okarakterisala kao neosnovane aktuelne optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je izrazila uverenje da će međunarodna zajednica „reagovati u cilju zaštite čoveka koji je istinska spona saradnje i pomirenja dva naroda, kao i manastira Visoki Dečani, koji u sistemu kulturne baštine ima veliki značaj za Srbiju i predstavlja jedan od najugroženijih spomenika kulture u Evropi“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti:

Brnabić i Jamašita, novoimenovana predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u Srbiji, razgovarale su o situaciji na terenu povodom današnje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

Predsednica vlade je izrazila očekivanje da će UNMIK ostati angažovan na Kosovu u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Predstavljajući prioritete rada Kancelarije UN u narednom periodu, predstavnica generalnog sekretara Mari Jamašita istakla je da je saradnja sa vladom i relevantnim institucijama u Srbiji izuzetno dobra i da sa velikom pažnjom prati situaciju u regionu i rad UNMIK-a kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu.

Govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, Jamašita je ocenila da je Srbija na dobrom putu, zahvaljujući izuzetno dobrom sprovođenju imunizacije građana, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari

Vaš komentar