Brnabić: Kurti je ideološki fanatik, a to nije dobro ni za Srbe, ni za Albance

Vesti 24. dec 202120:10 > 20:10 18 komentara
N1 (arhiva)

Međunarodna zajednica, posebno oni međunarodni faktori koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, moraju efikasnije da utiču na Prištinu kako bi se vratila za pregovarački sto, izjavila je za "Jedinstvo" premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Ako razgovaramo o Briselskom sporazumu, on mora da se realizuje. Ja ne vidim nijednu drugu alternativu. Ukoliko želimo da pregovaramo o nekom drugom sporazumu o normalizaciji, moramo prvo da implementiramo prvi“, naglasila je ona.

„Ne vidim uopšte opciju da sada idemo nazad, na period pre 2013. godine, da poništavamo sve dogovore i sve ono što smo mi ispunili, a Priština nije ispunila ništa, i da pregovaramo neki novi sporazum“, predočila je Brnabić.

Ne postoji ta mogućnost, dodala je Brnabić, i ukazala da je to međunarodni sporazum čiji je garant EU i mora da se primeni, odnosno Priština mora da formira Zjednicu srpskih opština.

Ona je ocenila da ekonomske prilike na Kosovu i Metohiji ne mogu da se poboljšaju i unaprede sve dok se ne napravi dugoročno održiv sporazum između Beograda i Prištine.

„Ako je Aljbinu Kurtiju zaista stalo do radnih mesta, kvaliteta života i perspektive za mlade ljude, onda na prvom mestu mora da mu bude dijalog sa Beogradom. Pošto on u svojoj glavi misli da je to završena stvar i da je takozvana Republika Kosovo ‘nezavisna država’, on je ideološki fanatik“, navela je Brnabić.

Premijerka Srbije je dodala da je upravo to najviše plaši, zato što ne donosi ništa dobro ni za Albance ni za Srbe na Kosovu i Metohiji, ni za čitav region.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare