Brnabić: Komentari na plan konsultacija s Rusijom reakcija na govor Vučića u UN

Vesti 25. sep 202222:47 > 23:02 44 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je povodom potpisivanja "tehničkog dokumenta" sa Rusijom protiv Srbije podignuta "histerija i lavina komentara" iako je reč o "planu konsultacija", a da niko iz međunarodne zajednice nije komentarisao to što je Srbija najavila da neće priznati rezultate referenduma koje Rusija sprovodi na teritoriji Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Brnabić je za televiziju Pink izjavila da su takve reakcije iz Evropske unije stigle „nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama“, kao reakcija na njegov, kako je rekla, „hrabar i iskren govor“.

Prema njenim rečima, predstavnici međunarodne zajednice i EU su „nakon govora Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini tražili razlog“.

„Jedan pokazatelj koliko je to besmisleno je upravo ovo danas. Rekli smo jasno da Srbija neće priznati rezultate referenduma. Nešto što je pokazatelj do koje mere se jedna država pridržava međunarodnih prava i principa, to niko ne komentariše, i s druge strane tehnički sporazum koji je izazvao histeriju i lavinu komentara. Priča se o posebnoj deklaraciji Evropskog parlamenta, i da je to razlog da se zaustave pregovori“, kazala je Brnabić.

Sporazum koji su parafirali Sergej Lavrov i Nikola Selaković u Njujorku, o konsultacijama dva ministarstva izazvao je oštre reakcije i u Beogradu i u Briselu. Predstavnici Evropskog parlamenta kažu da je reč o skandalu, dok ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručuje da su takve kritike pokušaj da se Srbija potkopa.

U Srbiju stiglo 12.000 Rusa

Premijerka Brnabić kaže i da je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, u Srbiju stiglo nešto više od 12.000 Rusa, od kojih je 6.500 dobilo radnu dozvolu i prijavilo se da radi ovde.

Brnabić je izjavila da je 3.500 državljana Rusije dobilo boravak u Srbiji „po osnovu spajanja s porodicom, a njih 1.800 je u procesu dobijanja radne dozvole“.

Ona je navela da po pitanju dolazaka ruskih državljana koji napuštaju tu zemlju od invazije na Ukrajinu, Srbija „ostaje otvorena zemlja“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare