Brnabić: Katastrofalno bi bilo da Kosovo postane članica Uneska

Vesti 11. nov 202117:07 30 komentara
N1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Parizu da će se pitanje Kosova i Metohije naći na njenoj agendi tokom dvodnevne posete Francuskoj, a odgovarajući na pitanja novinara o pokušajima Kosova da postane član Unesko, istakla je da će se Srbija ponovo usprotiviti pokušajima politizacije te međunarodne organizacije. Dodala je da bi članstvo privremenih institucija bilo "katastrofalno, ogroman presedan i da bi sa sobom povuklo pitanja globalnih razmera, koja nisu potrebna Unesku".

Govoreći uoči sutrašnjeg zasedanja Generalne konferencije Uneska i obeležavanja 75. godišnjice te organizacije, kada će se obratiti učesnicima, Brnabić je najavila da će se baviti pitanjem Kosova i Metohije i naše kulturne i istorijske zaostavštine, crkava i manastira na Kosovu i Metohiji koji su pod zaštitom Uneska.

Povezane vesti

Na pitanje novinara o jučerašnjoj raspravi povodom zahteva Prištine za članstvo u Unesko, Brnabić je odgovorila da to nije ništa što nas čudi.

„To je ono čemu oni teže i nastoje da se uključe u Unesko, mi tu borbu svakodnevno vodimo i za jasnu smo depolitizaciju Uneska, a pritom imamo u ovom trenutku punu podršku i razumevanje da privremene institucije u Prištini ne mogu biti član Uneska, tako da, bez obzira na lobiranja, verujem da ćemo uspeti da zadržimo status u tom smislu i da se odbranimo od napada“, rekla je premijerka.

Navela je i da će na sutrašnjoj agendi biti pitanja poput nauke, etike u oblasti veštačke inteligencije „i za sve koji bi da politizuju takve stvari imamo jasan odgovor“.

Najavila je i da će tokom posete Parizu razgovarati sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom o trećoj zajedničkoj sednici dveju vlada, kao i da će zahvaliti na podršci koju ta država pruža evropskom putu Srbije i na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare