Brnabić: Izmenjen zakon do četvrtka, u skladu s onim „što je naložio Vučić“

Vesti 07. dec 202117:19 > 18:13 95 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Nišu da se nada da će Zakon o eksproprijaciji biti izmenjen do redovne sednice Vlade u četvrtak, u skladu sa primedbama građana i onim što je "naložio predsednik Aleksandar Vučić".

POVEZANE VESTI:

Brnabić je rekala i da na izmenama Zakona o eksproprijaciji radi Ministarstvo finansija.

Prema njenim rečima, svakako je važno da razgovaraju sa Nacionalnim konventom i sa „svima ostalima koji su imali komentare i zamerke na zakon“.

„Nadamo se da će onda ljudi biti mnogo sigurniji i bezbedniji, ali i da još jednom vide da taj zakon apsolutno nema nikakve veze ni sa projektom Rio Tinta, ni sa bilo kojim drugim pojedinačnim projektom, već ima veze isključivo sa efikasnom realizacijom javnih kapitalnih investicija, pre svega u puteve i železničku infrastrukturu“, istakla je Brnabić.

Premijerka i ministarka za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja u Nišu su razgovarale sa predstavnicima Krovne organizacije mladih o izmenama Zakona o mladima i Zakona o volontiranju, kao i o prioriteti mladih za novu Nacionalnu strategiju za mlade.

Brnabić i minstarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević su u Naučno tehnološkom parku prisustvovale skupu „Dijalog sa mladima“, u organizaciji Krovne organizacije mladih.

Ona je rekla da je reč o izuzetno važnim zakonima za položaj mladih i njihovo zapošljavanje. Prema njenim rečima, procenat nezaposlenih mladih je i dalje visok, iako kontinuirano pada.

„Nezaposlenost mladih je 23 odsto i mi nismo zadovoljni sa tim, iako je nekada bila i preko 51 odsto“, izjavila je Brnabić.

Prema njenim rečima, mladi su tokom današnjeg dijaloga imali najviše primedbi na Zakon o mladima. Premijerka nije navela na šta su se njihove primedbe odnosile.

„Otvaranje klastera 4 – velika stvar i priznanje“

Ana Brnabić kaže da joj se čini da smo, zaključno sa današnjim danom, od svih zemalja članica Evropske unije dobili zeleno svetlo za otvaranje klastera 4.

„On nije formalno otvoren. Mi moramo da sačekamo Međuvladinu konferenciju sa EU koja će se održati tokom sledeće nedelje“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da se Vlada Srbije nadala otvaranju dva klastera, 3 i 4, ali da je dobro i otvaranje jednog.

„Veliki pomak je i jedan klaster. Taj klaster 4 je najaktuelniji, to je ta Zelena agenda i zaštita životne sredine“, naglasila je Brnabić.

To je, dodala je, velika stvar i priznanje za ono što smo do sada uradili, pogotovu u oblasti vladavine prava.

„Nije se odustalo od Zakona o platnim razredima“

Premijerka Srbije izjavila je danas da se nije odustalo od donošenja Zakona o platnim razredima, ali da zbog pandemije koronavirusa nije bilo realno da se radi i na tom obimnom i sveobuhvatnom zakonu.

„Smatramo da je sistem platnih razreda izuzetno važan i da će doneti još mnogo kvalitetniju javnu upravu, a da će ljudima koji rade ne samo u javnoj upravi, već i u javnom sektoru doneti mnogo veću predvidljivost i da ćemo uspeti mnogo bolje da nagradimo najbolje“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da Zakon o platnim razredima zahteva ogroman rad čitavog državnog sistema, čitave državne uprave i svih sindikata, a da je država u proteklom periodu prvenstveno bila posvećena borbi protiv koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare