Brnabić: Istražujemo sve grobnice, nedavno nađena tela devetoro Albanaca

Vesti 07. jun 202113:02 > 13:26 16 komentara
BRNABIC I JOKSIMOVIC
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Republika Srbija je, na teritoriji centralne Srbije, istražila sve grobnice za koje smo imali podatke i od prištinske delegacije i od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili bilo koga drugog, uz veliku pomoć i podršku stranih država, osim dve, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je, u Skupštini Srbije, tokom razmatranja Predloga za promenu Ustava Srbije, rekla da se za dve grobnice, za koje je prištinska delegacija javila, u ovom trenutku skupljaju dodatne informacije i podaci.

“I to ćemo istražiti. To radimo brzo i efikasno. Kad god se pojavi makar kakav trag ili informacija odmah na tome radimo”, navela je Brnabić odgovarajući šefu poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaipu Kamberiju koji je rekao da bi Brnabić trebalo da govori i o slučaju Panda, Petrovo selo, Batajnica i o drugim slučajevima.

Ona je rekla da je poslednja aktivnost završena pre dve nedelje i u pitanju je lokacija rudnika Kiževak.

Brnabić je navela da su nađeni posmrtni ostaci devet tela, a 20. maja su pozvane njihove porodice Albanci sa teritorije Kosova i Metohije da ukoliko žele odaju počast što su one i učinile.

“Priština apsolutno ništa nije uradila. Poslednje aktivnosti koje su uradili su bile 2018. godine. Te 2018. godine su našli tela dve ubijene porodice civila, nikakve veze nisu imale sa bilo kakvim borbenim dejstvima. Od toga troje maloletne dece, ubijenih metkom u potiljak. Niko nije odgovarao. Od tada Priština više ništa nije radila bez obzira na sve informacije koje smo predavali Prištini za otkopavanje potencijalnih masovnih grobnica”, rekla je Brnabić.

U Prištini ostaci 350 osoba koje ne žele da identifikuju

Ona je navela da su u ovom trenutku u prištinskoj mrtvačnici još uvek ostaci 350 osoba koje oni ne žele da identifikuju.

“Mi ne možemo da dobijemo već dugi niz godina, u nekim slučajevima više od decenije, ni informacije o telima koja su u Prištini u mrtvačnici”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da može da priča i o Batajnici, Petrovom selu i nekim drugim mestima i “da joj je beskonačno žao što su se te stvari dešavale”.

“Žao mi je svih ubijenih, svih njihovih porodica, žao mi je svih nestalih”, rekla je Brnabić.

Polemika trajala gotovo dva sata

Polemika premijerke Brnabić, poslanika Kamberija i poslanika socijalista Đorđa Milićevića o temama Ustava Srbije, Ustava Kosova, vladavini prava, ratnim zločinima i pravima manjina, trajala je inače skoro dva sata.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić nekoliko puta je pozvao prisutne da se vrate temi dnevnog reda – predlogu za promenu Ustava, i istakao da je to „velika stvar jer sudije i tužioce posle promene Ustava više neće birati Skupština“.

Izvor: RTS

Kamberi izjavio je da je promena Ustava potrebna i to ne samo u delu o pravosuđu i izneo niz primedbi na niz ustavnih rešenja.

„Član jedan Ustava koji Republiku Srbiju prvenstveno definiše kao državu srpskog naroda, problematičan je sa aspekta manjina“, rekao je Kamberi i dodao da više od 20 odsto stanovnika Srbije čine nacionalne manjine.

Kamberi je rekao i da je tekst preambule Ustava „prepreka bilo kakvom normalizaciji odnosa sa Kosovom“ i izrazio bojazan da će Evropska komisija obustaviti pregovore o ostalim poglavljima ukoliko u poglavllju 35 nema napretka.

Ocenio je da promene Ustava u oblasti pravosuđa jeste prilika za uspostavljanje garancije nezavisnosti pravosudnih organa od svake vrste političkog uticaja.

Šef poslanike grupe SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da poslanik Kamberi nije govorio o dnevnom redu.

„Ja poštujem nacionalne manjine, o pravima manjina mnogo puta smo govorili u Skupštini i dobro su došli u Srbiji. Gledamo ih kao građane Srvbije, ali nacionalne manjine moraju poštovati Ustav“ rekao je Milićević.

„Kao kada bih ja proglasila nezavisnost Karaburme“

Premijerka Brnabić je rekla da su manjine dobrodošle „jer je ovo njihov dom kao što je i naš“, ali za Kamberija je rekla da je licemer i da je promašio temu.

„To što niste za ove amandmane, direktno govori o tome koliko ste zaista iskreno za naše evropske integracije i koliko ste za Srbiju u EU. Ovo je, čini mi se, eklatantan primer licemerja“, ocenila je Brnabić izlaganje poslanika Kamberija.

Premijerka je dodala da je Srbija u pogldu nacionalnih manjina „postavila standarde“ u Evropi.

Istakla je da za Srbiju ne postoji „Ustav Kosova“ koje je proglasilo nezavisnost „kao kada bi ona proglasila nezavisnost Karaburme, a da nikog sa Karaburme ne pita“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare