Brnabić: Gradilište KC Vojvodina deo mnogo šireg projekta – gradimo širom Srbije

Vesti 29. apr. 202114:534 komentara
Podeli:
Izvor: FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Novom Sadu da je gradilište Kliničkog centra Vojvodine "samo mali deo mnogo šireg projekta - jedna milijarda evra u zdravstvo Republike Srbije'", koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić 2017. godine.

„Već smo završili mnoge objekte, izvode se radovi širom Srbije, a do 2025. godine moramo da završimo taj projekat. Neke obnove sami finansiramo iz budžeta Srbije i Pokrajine, a značajnu podršku nam pruža Evropska investiciona banka“, rekla je Brnabić prilikom obilaska gradilišta KCV.

Povezane vesti

Klinički centar Niš je „prvi ikada“ koji je u potpunosti završen, rekla je Brnabić i najavila da će prva faza rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije biti završena do kraja 2021. godine.

„Krenuli smo i KC Vovjodine i radimo projektnu dokumentaciju za Klinički centar Kragujevac. Po tome se vidi da je Srbija danas jaka i odgovorna zemlja koja se gradi,“ kazala je Brnabić.

Prema rečima direktorke KCV Edite Stokić, radi se o gradilištu lamela B i C Urgentno-dijagnostičkog centra, koji će obuhvatiti oko 30.000 kvadratnih metara, a raspolagaće sa 348 postelja i 16 operacionih sala.

Prema njenim rečima, u prizemlju će se nalaziti sve dijagnostičke procedure, radiologija, laboratorija i nuklearna medicina, a drugi, treći i četvrti sprat biće rezervisani za hirurške grane medicine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je zadovoljstvo što je juče u Novom Sadu počela izgradnja nove kovid bolnice i što se ponovo gradi projekat koji je stajao decenijama nezavršen.

„Dobićemo Klinički centar kakav ovaj deo Srbije zaslužuje. Ovo su veliki dani za naše zdravstvo bez kojeg nemamo budućnost, a da bi budućnost bila izvesnija moramo nastaviti proces vakcinacije“, rekao je on.

Vučević je rekao da je do juče u Novom Sadu vakcinisano 125.000 građana, od toga je 84.000 primilo drugu dozu, što je oko 39,8 odsto populacije.

Šef Regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi rekao je da je ta banka strateški partner Vlade Srbije i da je do sada EIB uložila 250 miliona evra u obnovu 20 bolnica.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar