Brnabić: EU još nije videla koliko smo stvari tako brzo uradili

Vesti 24. jun 202109:18 > 17:3892 komentara
Podeli:
Ana Brnabić
Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Međuvladina konferencija sa Evropskom unijom, koja je održana ove sedmice, "pravljena kao pozitivan signal Srbiji, gde je kostatovano sve ono što smo uradili, pre svega u oblasti vladavine prava, tako, da kako god okrenete, mi smo dobili nešto što je važno".

„Velika je stvar da je konstatovano da je po novoj metodologiji otvoren taj klaster 1 koji je najvažniji klaster, to su te osnovne vrednosti. Mi smo već ranije otvorili sva poglavalja u okviru tog klastera“, rekla je jutros Brnabić na TV Hepi.

POVEZANE VESTI:

Brnabić je rekla da je očekivala da se otvori najmanje još jedan klaster, dodajući da je Srbija bila u potpunosti spremna za otvaranje dva klastera – klastera 3, konkurencija i inkluzivan rast, kao i klastera 4, energetika i zelena tranzicija.

„Tu je pohvaljeno sve ono što je Srbija uradila. Mislim da ono što smo uradili poslednjih nekoliko meseci EU još nije videla, nije svedočila da neko tako brzo uradi toliko stvari i na način da oni kažu – sve ste završili“, rekla je Brnabić, ali je navela i da kod pristupanja Unije „uvek postoje i neke političke igre“.

Ona je rekla da je hrvatska delegacija navela da je „ostvaren stanovit napredak, ali su se bavili stvarima kao što je suočavanje sa prošlošću, da priznamo genocid u Srebrenici, nestalim licima, pri čemu se, naravno, zaboravli da pomenu da su to uglavnom Srbi iz Hrvatske, pravima nacionalnih manjina“.

„Nisam želela da odgovaram na to, nismo imali vremena, želela sam da pokažem sve ono što smo mi uradili. Nisam želela da se vraćam na neke stvari koje su očigledao licemerje od strane nekih država članica EU. Biće vremena i prilika „, rekla je Brnabić.

Pozitivno što je ponovo počeo dijalog sa Prištinom

Premijerka je ocenila i da je „pozitivno to što je ponovo počeo dijalog (sa Prištinom) kako god bio težak i nekonstruktivan“.

Dodala je da „koliko god bio mučan i težak, to je jedina kakva-takva bezbednost koju imaju Srbi na Kosovu i Metohiji“.

„Kako god bilo to je pozitivno. Ono što je negativno je da ljudi koji vode privremene institucije u Prištini, pre svega (kosovski premijer) Aljbin Kurti nemaju ni minimum prostora za razgovor ni nove sporazume. Zato što on, čovek, ako se uhvati za jednu reč i ako ta reč nije u deklaraciji, ona ne može da se usvoji“, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da u odnosima sa Prištinom „ne zna šta drugo postoji osim dogovora“.

Komentari

Vaš komentar