Brnabić: Ekvatorijalna Gvineja nije promenila stav o nepriznavanju Kosova

Vesti 08. jun 202213:22 13 komentara
TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da Ekvatorijalna Gvineja nije promenila stav o nepriznavanju Kosova. Ona se nakon sastanka sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijanga Ngem Mangeom zahvalila "politički i ljudski" na principijelnom stavu o nepriznavanju Kosova.

Povezane vesti:

Brnabić je navela da su Srbija i Ekvatorijalna Gvineja razgovarale o sporazumima o saradnji i razvoju u oblasti poljoprivrede i odbrane i namenske industrije. Ona je dodala da će tokom dana pregovori o sporazumu o odbrani biti ubrzani i završeni.

Brnabić je rekla da je sa potpredsednikom Mangeom razgovarala i o prevazilaženju krize u vezi sa snabdevanjem hranom, koja je nastala zbog rata u Ukrajini, i dodala da se nada da postoji prostor za saradnju u oblasti energetike.

Ona je navela da će Beograd razmotriti molbu Ekvatorijalne Gvineje o povećanju broja stipendija za studente te zemlje i da očekuje da će Srbija to prihvatiti.

Mange je izjavio da se rat u Ukrajini odrazio i na Ekvatorijalnu Gvineju, da je snabdevanje hranom otežano i da inflacija i visoke cene hrane teško pogađaju stanovništvo. On je dodao da Ekvatorijalna Gvineja želi da razgovara sa Srbijom o rešavanju problema u vezi sa hranom.

U vezi sa saradnjom u oblasti odbrane, Mange je naveo da bi Ekvatorijalnoj Gvineji ;bili od koristi sistemi za brzo reagovanje, posebno radari za kontrolu obale.

Dodao je da je Srbija za njegovu državu važan partner i da će dve zemlje ispitati dalje oblasti za saradnju. „Želimo da i dalje hodamo zajedno“, rekao je Mange.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare