Brnabić: Prilično dobar odziv za vakcinaciju, nerealno dodatno ublažavanje mera

Vesti 19. jan. 202111:17 > 11:4216 komentara
Podeli:
Izvor: Instagram / Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se do danas 351.000 građana Srbije prijavila za vakcinaciju protiv koronavirusa što je kako je ocenila, "prilično dobar" odziv. Dodala je da nije realno da na sednici Kriznog štaba budu dodatno ublažene protivpandemijske mere, odnosno da ugostiteljskim objektima bude produženo radno vreme.

Navodeći da je Srbija trenutno zemlja koja ima „najveći broj vakcina kod sebe“, Brnabić je za TV Prva kazala da je država platila svaku vakcinu koju je nabavila i da je do sada u te svrhe utrošeno više od šest miliona evra.

Povezane vesti

„Ništa nismo dobili kao donaciju ili na poklon, sve smo platili. Donirali smo dva miliona evra Evropskoj komisiji za istraživanje vakcine, platili smo oko četiri miliona evra, i to avansno za 1,4 miliona doza preko Kovaks mehanizma, avansno za prvu fazu Fajzerove vakcine, za 50 odsto kontigenta vakcine Sputnjik V od ukupno dva miliona doza koje smo poručili. Dobili smo jako dobre cene i za kinesku i za Fajzerovu vakcinu“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da danas počinje masovna vakcinacija čiji je cilj da što efikasnije i što brže bude vakcinisan što veći broj građana Srbije.

„Vakcinacija je dobrovoljna, niko neće trpeti bilo kakve sankcije ako neće da primi vakcinu. Ovo je jedini način da pobedimo virus. Otvaramo prvi punkt za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, danas očekujemo da će se vakcinisati oko 600 pripadnika vojske, od sutra kreću i veći gradovi“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima svaki dom zdravlja je spreman za vakcinaciju, do kraja nedelje očekuje se još 250.000 vakcina Sputnjik V, a narednog ponedeljka nove količine Fajzerove vakcine

Dodala je da građani ne bi trebalo da biraju koju će vakcinu primiti po „geopolitičkom“ kriterijumu, navodeći da je dobra i bezbedna svaka vakcina čiju je upotrebu odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva.

„Ja nisam birala vakcinu, Fajzerova je bila prva koja je stigla u Srbiju. Da je bila kineska vakcina, primila bih nju, da je bila ruska, primila bih nju. Bilo koju vakcinu koju je odobrila Agencija za lekove medicinska sredstva bih bez sumnje primila“, rekla je premijerka.

Nije realno da ugostiteljskim objektima bude produženo radno vreme

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da nije realno da na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa budu dodatno ublažene protivpandemijske mere, odnosno da ugostiteljskim objektima bude produženo radno vreme.

„Mislim da nije realno da danas budu ublažene te mere. Danas ćemo otvoriti tu temu pa ćemo razgovarati koji su to parametri koji još treba da budu ostvareni pa da ugostiteljski objekti budu otvoreni do 22 sata“, rekla je premijerka.

Ona je navela da je tačno da postoji određeni pad broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, ali da je potrebno da se ispune i drugi uslovi da bi se Krizni štab odlučio na dodatnu relaksaciju mera.

„Otvorićemo tu temu, ali se to neće desiti danas“, rekla je ona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar