Brnabić: Pomoć za Sao Tome i Prinsipe – 100.000 dolara za sanaciju posle poplava

Vesti 06. jul 202217:58 > 18:3111 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada donela odluku da Republici Sao Tome i Prinsipe dodeli 100.000 dolara kao pomoć za sanaciju od poplava, koje su pogodile tu zemlju u decembru 2021. godine.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Sao Tome i Prinsipe Žoržom Bom Žezusom rekla da Srbija sa tom zemljom sarađuje na polju turizma i obrazovanja i navela da u Srbiji trenutno studira petoro studenata iz te države.

Dodala je da je Srbija zaiteresovana da poveća broj studenta iz Sao Tome i Prinsipe i da te stipendije budu za Medicinski fakultet, što im je trenutno najpotrebnije.

Brnabić se zahvalila Sao Tome i Prinsipe što je ta država bila jedna od prvih koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova 2013. godine.

Žesuz je rekao da se nada da će saradnja dve države biti poboljšana, pre svega u poljoprivredi i da Sao Tome i Prinsipe računa na iskustva iz Srbije.

Dodao je da je Sao Tome i Prinsipe zainteresovan za uvoz posebno poljoprivrednih proizvoda, kao i za izvoz kakaa, vanile i kafe u Srbiju, ali i da izvozi ne samo sirovine, nego i finalne proizvode.

Budući razvoj odnosa Žezus vidi i u turizmu, s obzirom da je njegova zemlja ostrvska i sa velikim turističkim potencijalom.

Komentari

Vaš komentar