Brnabić brani Andreja Vučića – ne zna ko je Saliven, ali zna da „lupa gluposti“

Vesti 13. dec. 202119:26 > 19:34101 komentara
Podeli:

Saznanja da bi brat predsednika Srbije Andrej Vučić mogao da se nađe na listi ličnosti pod sankcijama američkog ministarstva finansija, premijerka Srbije Ana Brnabić nazvala je čistom glupošću, uz opasku da ni ne zna ko je strani novinar koji je izneo takva saznanja u javnost. Premijerka nije promenila mišljenje ni kada joj je reporter N1 objasnio da je reč o istraživačkom novinaru Druu Salivenu koji je učestvovao u otkrivanju Pandorinih papira i koji je jedan od osnivača Projekta za istraživanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP).

„Lupanje gluposti na međunarodnom nivou“ – tim rečima premijerka Srbije opisuje tvrdnje koje je izneo koosnivač Projekta za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije da bi brat i kum predsednika Srbije Andrej Vučić i Nikola Petrović uskoro mogli da se nađu pod sankcijama američkog Trezora pod čijim merama su već biznismen Zvonko Veselinović i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

„Mislim da je možda malo neprofesionalno tako prenositi bilo koga da kaže bilo šta o bilo kome. Bez ikakvih dokaza“, rekla je premijerka Brnabić.

Međutim, ispostavilo se da premijerka ne zna ko je Dru Saliven i kakav je njegov ugled u svetu novinarstva.

Povezano:

N1: Reč je o čoveku koji je učestvovao u otkrivanju Pandorinih papira.

„Odlično. I šta je bilo sa Pandorinim papirima“, upitala je Brnabić.

Reporter N1: U mnogim zemljama su pale Vlade i pokrenute istrage. Istina, kod nas ništa.

Brnabić: Jesu otkrili nešto i u SAD ili samo u drugim zemljama?

Nismo uspeli da razjasnimo da li je premijerka sugerisala da je reč o nekakvoj američkoj zaveri, ako kaže da Pandorini papiri nisu otkrili ništa samo u Americi.

„Nikakve veze sa tim nemaju strane službe, ali dobro… Da vidimo šta će biti sa tim, sigurna sam da se Andrej Vučić prepao, da zaista ne zna šta će od sebe. Možda mu zaplene svu onu nepostojeću zemlju u Vojvodini ili Win Win, koji je njegov ili možda ipak nije njegov, ili Franš, koji je njegov ili možda ipak nije njegov… Pa će možda sve to zapleniti ti isti koji sad kažu da će mu blokirati sve račune ili šta već, ne znam zaista šta čovek od svega toga ima“, rekla je Ana Brnabić.

Saliven: Postoje veze sa organizovanim kriminalom

Gostujući u emisiji „Među nama“ na televiziji Nova S, novinar Dru Saliven rekao je da svakako premijerka Srbije ima pravo na svoje mišljenje. On je, međutim, ostao pri onome što je i ranije izrekao.

„Postoje u realnosti veze između srpskih vlasti i organizovanog kriminala. To je vrlo dobro dokumentovano – od Ivice Tončeva, do Zlatibora Lončara, do brata i sina predsednika sa kojima su se oni družili i postoje dokazi da je ova Vlada povezana sa organizovanim kriminalom i to je problem za demokratiju“, naveo je za Nova S.

Saliven tvrdi da za sve što je izneo postoje dokazi i da je upravo na osnovu tih dokaza Ministarstvo finansija SAD i donelo odluku o Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, te da proširenje liste sankcionisanih sledi.

Komentari

Vaš komentar