Brnabić: Bilo bi iskrenije kad bi neke članice EU rekle da su protiv proširenja

Vesti 18. jun 202114:00 > 15:5040 komentara
Podeli:
Izvor: Zoran Mirković/Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je posle samita lidera Zapadnog Balkana u Beču da je ceo region frustriran u odnosu na EU, jer postoje članice koje su apsolutno protiv proširenja iako se deklarativno zalažu za to.

Povezane vesti:

„Onda šta god vi uradite, nikad nije dovoljno… Mislim da je to politička igra koja će biti kontraproduktivna, jer će se ljudi koje stalno kritikujete u jednom trneutku umoriti“, rekla je Brnabić novinarima u Beču.

Govoreći o sastanku, Brnabić je rekla da je bilo „izazovno reći ili čuti nešto novo“ na trećem sastanku o Zapadnom Balkanu i regionalnoj saradnji u poslednjih osam dana. Ona je rekla da u regionu uvek postoje izazovi i otvrena pitanja opterećena prošlošću i sadašnjošću, ali da se mora naći način da se to prevaziđe.

„Moramo naći način da to prevaziđemo i da radimo zajedno, jer veliki deo našeg oporavka posle korone zavisi i od regiona koji je posle EU naše najveće i navažnije tržište“, dodala je.

Brnabić kaže da na samitu lidera Zapadnog Balkana nije postignuta saglasnost o zajedničkoj deklaraciji. Ona je rekla da zajedničke deklaracije sa sastanka nema, nažalost, i da je prihvaćena deklaracija austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koji je bio domaćin skupa i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prenela je Vlada Srbije.

„Do poslednjeg trenutka smo se trudili da nađemo kompromis, Srbija je pristala na mnoge stvari, bila sam i ‘na ivici noža’ za neke stvari kako bismo pokazali konstruktivnost. Na neke stvari sam pristala tek kada je Kurc zamolio da prihvatimo, ali je nekako na kraju (premijer Kosova Aljbin) Kurti skinuo tu deklaraciju sa stola“, rekla je Brnabić.

Rekla je da se Srbija „trudi da bude konstruktivna i da dolazi na sve sastanke, koliko god to zahtevalo vremena i energije, kao partner koji želi drugačiju budućnost regiona“.

Brnabić je zahvalila austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu što je organizovao samit dodajući da su „i on i Austrija uvek bili posevećeni regionalnoj saradnji i stabilnosti“.

„Bila sam ponosna pošto je kancelar Kurc rekao sve najlepše stvari o Srbiji“, dodala je i rekla da se čini da „Srbija uživa drugačiji ugled u svetu nego što je to bilo pre samo nekoliko godina“.

Na samitu su učestvovali premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Zdravko Krivokapić i Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i albanska ministarka infrastrukture i energetike Beljinda Baluku, kao i ;specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Kurc ponovio podršku evropskom putu celog regiona

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc bio je domaćin samita. On je rekao da je Austrija izdvojila milion doza vakcina protiv kovida-19 koje će dostaviti Zapadnom Balkanu od avgusta, kao i da je dogovoreno da se regulativa EU, poput zelenog pasoša, odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana.

Kurc je ponovio podršku evropskom putu čitavog regiona dodajući da će se Austrija zalagati da se napredak koji zemlje postižu na planu sprovođenja reformi uvažava na nivou EU.

Kada je reč o suzbijanju nelegalnih migracija Kurc je rekao da je to zajdenički problem koji se mora rešavati u saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu i ponovio spremnost Austrije da u tome pomogne.

Izvor: Tanjug

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak izjavio je u Beču da je potrebno uložiti napor i ponovo pokrenuti proces evropske integracije Zapadnog Balkana jer očito stvari ne idu dobro.

„Osamnaest godina nakon što je na Samitu EU u Solunu 2003. godine jasno poslata poruka o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, samo jedna od tih zemalja postala je članica, dve zemlje pregovaraju o članstvu ali u poslednje dve godine bez napretka, dve se tek nadaju da dobiju status kandidata a Kosovo nema ni viznu liberalizaciju“, rekao je Lajčak posle samita.

 

Deo konferencije pogledajte u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar