Brnabić: Biće još jačih pritisaka, držimo se međunarodnog prava kao pijan plota

Vesti 08. maj. 202223:10 > 23:1321 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u narednom periodu biti još jačih pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Brnabić je gostujući na TV Pink rekla da postoji veliko interesovanje Zapada za to zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i istakla da će u narednom periodu pritisci na Srbiju da to učini biti jači.

„Kada bi Srbija uvela sankcije Ruskoj federaciji, onda bi Evropska unija mogla da kaže – čitava Evropa je uvela sankcije Ruskoj federaciji. Sada zbog jedne malene Srbije, ne može to da kaže. Da je teško, teško je, da će biti sve teže, biće teže“, kazala je.

Premijerka je rekla i da predsednik Srbije pokušava da na te pritiske odgovori diplomatijom.

"Vučić igra tu diplomatsku igru na jedan neverovatan način i koristi svoje poznavanje i istorije i  prilika i prava i međunarodnog prava i presedana, i svaku put to stavlja na sto na tim sastancima, na način da bude teško da date argument protiv.... Mi kao zemlja zaista pokušavamo u tim okolnostima da se držimo tog međunarodnog prava kao pijan plota", rekla je Brnabić.

Dodala je da "licitiranje oko sankcija samo šteti interesima Srbije".

"Vučić se nikada nije neformalno sastao s Kurtijem"

Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu izjavila i da se Vučić nikada nije neformalno sastao s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

"Aleksandar Vučić se nikada, ali nikada nije video neformalno sa Aljbinom Kurtijem. I to formalno kada se vide, kako to izgleda najbolje zna Miroslav Lajčak i znaju članovi naše delegacije", rekla je Brnabić.

Ona je navela da su pregovori predstavnika Beograda i Prištine u Briselu i drugim mestima susreta "teški" i "nimalo prijatni".

"To su teški susreti, često na ivici fizičkog konflikta. Aleksandar Vučić u potpunosti brani interese Srbije i ti sastanci nimalo nisu prijatni", kazala je Brnabić.

Brnabić je navela da lideru Narodne stranke Vuku Jeremiću "ne računa u plus" to što se izvinio preko Tvitera zbog informacije koju je prethodno podelio, da su Vučić i Kurti nakon zvanične večere sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom u Berlinu, "otišli na pivo u bar".

Jeremić se, takođe na Tviteru, izvinio navodeći da "izgleda nije dobio tačnu informaciju".

Na pitanje koliko je tačno to što u medijima iznose predstavnici opozicije, da privredu i građane Srbije čeka drastično poskupljenje struje, Brnabić je odgovorila da su to "neozbiljne pretpostavke i špekulacije".

"Biće teško, ali mislim da smo pokazali da znamo da se borimo u kriznim vremenima", kazala je Brnabić.

Komentari

Vaš komentar