Brnabić: Ako damo svima sve što traže – tu budžeta, ni Srbije, više nema

Vesti 16. avg 202209:52 > 12:09 358 komentara
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da joj se čini da je blizu dogovor sa poljoprivrednicima i ocenila da su "bliže dogovoru nego što su bili juče u 10 ujutru, kada su počeli pregovori", ali da "ako damo svima sve što traže, tu budžeta više nema, tu Srbije više nema".

Brnabić je za TV Pink rekla da je u Vladi Srbije bila jutros do 1, i da su se nastavili razgovori sa poljoprivrednicima, pa telefonom i da su pravljene kalkualcije.

POVEZANE VESTI:

„Vladi jeste u interesu da se nađe dogovor, a to znači kompromis – moramo negde da nađemo sredinu“, naglasila je Brnabić i navela da su zahtevi poljoprivrednika „izuzetno ambiciozni“ kada traže 700 evra po toni za otkupnu cenu suncokreta, dok je ona, primera radi, u Hrvatskoj 520, a u Bugarskoj 535 evra po toni.

„Mi smo ponudili cenu od 600 evra po toni. Jedna od organizacija koja protestuje – Inicijativa (za opstanak srpskog poljoprivrednika) to nije prihvatila, jutros su nam javili“, rekla je Brnabić.

Naglasila je da Vlada ne može da garantuje otkupnu cenu ničega.

„Mi ne smememo na to da utičemo, ne smemmo da otvorimo Pandorinu kutiju, jer će onda svi tražiti isto, bez obzira na tržište, situaciju i njihovu ličnu konkurentnost. Time ne samo da razvaljujemo našu ekonomiju, već i konkurentnost naše poljoprivrede pada. To ne možemo, ali možemo da pomognemo“, istakla je Brnabić.

Dodala je da poljoprivrednici jesu u pravu kada je reč o nekim Vladinim intervencijama.

„Jesmo intervenisali da bi obezbedili da naši građani imaju dovoljno suncokretovog ulja i drugih životnih namirnica, i da su cene prema građanima na jednom kontrolisanom nivou, u teškim vremenima“, rekla je Brnabić.

„Ne zanimaju me politikanti među njima, ali s druge strane, tu ima neverovatno vrednih, radnih ljudi i pregalaca, i meni je bila čast da sedim sa njima, čujem njihovu muku i da tražimo rešenja“, rekla je Brnabić i naglasila da „za ove politikante, prave i lažne CIA agente – to me ne zanima“.

Izvor: Pink

„Ono što možemo da uradimo i pomognemo, to ćemo uraditi i daćemo sve od sebe – ali ne možemo da ispunimo zahteve koji su nerealni i stavljeni na papir samo da bi bili odbijeni, da bi neko na tome pravio svoju fejk političku karijeru. To ne možemo i nećemo, jer moramo da čuvamo Srbiju, budžet i fiskalni prostor“, naglasila je premijerka.

Navela je da su u ponedeljak počeli i razgovori oko utvrđivanja minimalne cene rada i da je poljoprivrednicima predočena da Vlada mora da brine o tome da ima fiskalni prostor i za to.

„Ako damo svima sve što traže, tu budžeta više nema, tu Srbije više nema“, zaključila je Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare