Brkić: Udruživanje Telekoma i Telenora dokaz kakav je država predator na tržištu

Ekonomija 27. jan 202113:42 > 29. jan 2021 13:21 23 komentara
Miša Brkić
N1

Novinar Miša Brkić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da bi udruživanje kompanija Telekom Srbija i Telenor radi istiskivanja kompanije SBB sa tržišta predstavljalo "zastrašujuću praksu", kao i da je to "primer kako jedna kompanija koja je u većinskom državnom vlasništvu nema kapacitet da se sama svojim poslovnim performansama bori na tržištu protiv konkurencije, nego koristi političku moć svog vlasnika, odnosno države, da se obračuna sa konkurencijom".

On je dodao i da je ovo „primer i dokaz kakav je država predator na tržištu, i kakvu ima moć da uništi i tržište i konkurenciju, da bi sačuvala svoju kompaniju“.

Povezane vesti

„Ja ne mogu da se setim takve vrste neprincipijelne ekonomske koalicije između državne firme i privatne firme protiv trećeg konkurenta koji je privatna firma, da bi je pobedili ili uništili na tržištu. Vrlo je zanimljivo pitanje zašto treba jedan takav dil Telenoru koji je u privatnom vlasništvu biznismena iz Češke, koja je članica EU, i koji u Češkoj posluje prema pravilima Evropske unije“, primećuje Brkić.

On ocenjuje da vlasnik Telenora u Češkoj to ne bi mogao da radi, kao i da bi konkurencija ragovala žalbom i tužbom nadležnim institucijama EU, koje bi ga žestoko kaznile zbog takvog udruživanja.

„SBB, koja je evropska kompanija, ima mogućnost da evropskim organizacijama podnese žalbu ili tužbu i da na sudu ili pred institucijama EU brani pravo slobodnog tržišta u Srbiji. Gotovo sam siguran da je Telenor ostao u vlasništvu Norveške, takav dil koji su sada napravili ne bi bio moguć. Mislim da Norveška država ne bi dozvolila takvu blamažu kao što je učinio češki biznismen“, rekao je Brkić.

Podseća da je u prethodnom periodu Telekom dokazao da uopšte nije važno koliko će da izgubi, zato što iza njega stoji država kao većinski vlasnik, i „koliko god Telekomu treba para da uništi konkurenciju na tržištu, on će od države da dobije te pare“.

„To je ključni problem i to je i glavni razlog zašto država ne sme da bude vlasnik u preduzećima i zašto ne sme da bude tržišni igrač. Setite se kako je Telekom kupovao operatere ne pitajući za cenu. Kada iza vas stoji država sa neograničenim kapitalom, vi možete da se ponašate potpuno bahato na tržištu i da ne plaćate nešto što ne vredi duplo, ili troduplo skuplje, ili da prodajete ispod cene samo da biste uništili konkurenciju“, napomenuo je Brkić.

On ukazuje da ova situacija pokazuje zašto je vladajuća partija u Srbiji u prethodnih nekoliko godina „uništila sve regulatorne institucije“.

„Na ovom primeru se vidi da bi Komisija za zaštitu konkurencije, kada je vest objavila, morala da skoči i da krene u češljanje papira i preispitivanje tog poslovnog dila. Mi faktički nemamo Komisiju za zaštitu konkurencije, ona liči na partijski odbor SNS i umesto da imamo regulatora koji brani tržište, imamo regulatora koji ćuti i ništa ne vidi“, podvlači Brkić.

Ocenjuje da je „čitava priča oko Telekoma, Telenora i SBB-a, u stvari, priča oko medijskog prostora i pokušaj da se spreči da se u javnosti čuje drugačije mišljenje“.

Podseća na staro pravilo da „bez drugačijeg mišljenja nema demokratije“ i da nimalo ne čudi što Evropska komisija svojim godišnjim analizama napredovanja Srbije u tom procesu kaže da „demokratija u našoj zemlji ‘ozbiljno hramlje’ između ostalog i zbog kontrole medijskog prostora“.

Brkić upozorava da je novac Telekoma u stvari novac poreskih obveznika Srbije, koji se sliva u budžet, kao i da se državni novac koristi „kada Telekomu nestane para za velike akvizicije“.

„Telekom u Srbiji nema lidersku poziciju i ne pobeđuje zahvaljujući svojoj sposobnosti, nego zato što iza njega stoji neograničeni kapital države koji on može da troši na šta god hoće“, zaključio je Brkić.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare