Dugi redovi za vakcinu, novi soj virusa stigao – saopštio Vučić, ne Krizni štab

Vesti 24. jan. 202119:09 > 21:1427 komentara
Podeli:
redovi za vakcinu, koronavirus
Izvor: N1

Britanski soj koronavirusa stigao je i u Srbiju, donela ga je putnica iz Londona. Vest koja nije stigla od lekara iz Kriznog štaba, već od predsednika Srbije koji je gostovao u programu jedne televizije. A danas, u redu za vakcinaciju - hiljade građana Srbije... Neki u zakazanom terminu, a drugi - mimo plana Instituta Batut. Najveća gužva zabeležena je na Beogradskom sajmu.

Novi soj koronavirusa koji je pre nekoliko meseci otkriven u Britaniji stigao je do Srbije. Letom iz Londona. „Imamo zvanične podatke, užasno sam uplašen. Putnica iz Londona za Srbiju koja je bila negativna na PCR testiranju donela je koronavirus na teritoriju Srbije. Ona je imala lakše simptome, njen suprug je imao teže, obostranu upalu pluća“, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva.

Izvor: N1/Reuters/TV Prva

Nakon što se pojavio u Britaniji, veliki broj zemalja ukinulo je letove za tu zemlju. Građani Srbije su jedni od retkih koji su mogli tamo da putuju. Da je mutirani virus opasniji, govorili su lekari, ali i britanski premijer. Kaže i da su se pojavile još dve nove varijante virusa.

„Dobili smo informaciju da pored toga što se brže i lakše širi, ova varijanta virusa je i smrtonosnija od prethodne. Dobra vest je što klinički podaci ukazuju da vakcine koje su registrovane štite i od britanskog soja koronavirusa, ali imam i lošu vest – a to je da su se pojavila i dva nova soja, a to su južnoafrički i brazilski, i u ovom trenutku nije izvesno da su vakcine efikasne i za njih“, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

Ovu vest, veliki broj građana širom Srbije dočekao je u redovima.

Povezano:

I danas su bili dugački redovi za vakcinaciju na Beogradskom sajmu. Nekoliko hiljada građana čekalo je po nekoliko sati u redovima kako bi primili vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm. Podeljeni su u dva reda, jedan za one koji su pozvani na vakcinaciju, drugi za one koji su došli bez poziva.

A vakcinisani su i jedni i drugi. Porazgovarali smo sa nekima od njih:

N1: Koliko dugo čekate?

„Od 10h jutros“.

N1: A da li su vas zvali ili ste sami došli?

„Mi smo se prijavili i niko nas nije zvao, pa smo sami došli“.

„Ovo je već treći sat kako čekam“.

N1: A da li ste hteli kinesku vakcinu?

„Jesam“.

N1: A što baš nju?

„Pa čula sam da je ima najviše pa sam pretpostavila da ću najlakše da dobijem, pa sam došla ovde“.

N1: Vi ste se upravo vakcinisali?

„Jesam, sve je proteklo kako treba. Malo čekanje – to je problem, čekao sam više od tri sata, a dijabetičar sam pa mi je to predstavljalo problem. Inače kada uđete unutra sve je posle super“.

N1: A da li su vas pozvali ili ste sam došli?

„Pa ja sam se prijavio preko eUprave, ali me nisu zvali, pa sam čuo da će vakcine biti za još nedelju dana i uspaničio sam se i došao sam“.

U Srbiji je vakcinu protiv kovida-19 primilo više od 200 hiljada ljudi, a obezbeđeno je preko milion i 100 hiljada doza vakcina, od kojih najviše kineske. Pre početka vakcinacije Institut Batut je objavio plan kojim redom bi građani trebalo da budu vakcinisani. Poslednjih dana, što se vidi i po gužvama na Sajmu, ko god se pojavio dobio je vakcinu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar