Britanski mediji: Radovan Karadžić u zatvoru na ostrvu Vajt

Vesti 29. maj. 202113:345 komentara
Podeli:
Izvor: ICTY

Nekadašnji lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina, smešten je u zatvor na ostrvu Vajt u Velikoj Britaniji, javljaju britanski mediji.

Britanski tabloid Dejli mejl podseća da su u istom zatvoru kazne služili ozloglašeni gangsteri Ronald i Redžinald Krej i serijski ubica Piter Satklif, poznat pod nadimkom „Jorkširski trbosek“.

Lokalne novine Isle of Wight County Press navode da je ovaj zatvor odabran zbog straha od osvetničkih napada na Karadžića, naročito od strane „islamskih terorista“, kojima bi bio laka meta u običnom zatvoru.

Povezane vesti:

U zatvoru poznatom pod ranijim imenom Parkhurst ta opasnost je smanjena, jer su ostali osuđenici većinom seksualni prestupnici, a 40 odsto njih starije je od 50 godina.

Tabloid San piše da Muslimani čine 10 odsto populacije ovog zatvora u kom kaznu služi oko 1.000 osuđenika.

Nasuprot tome, u zatvoru Belmarš u Londonu, gde je Karadžić proveo 24 sata po prebacivanju u Britaniju, Muslimani čine 28 odsto ukupnog broja zatvorenika, piše ovaj list.

Zatvor na ostrvu Vajt radi od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožih u zemlji. Ostrvo Vajt se nalazi u Lamanšu, svega nekoliko kilometara od Sautemptona na južnoj obali Britanije.

Karadžić se žalio porodici da živi u nezdravim uslovima jer u zatvoru ima azbesta, kao i da su mu uskraćena verska prava.

Karadžićeva ćerka Sonja Jovičević potvrdila je za medije u Republici Srpskoj da je njen otac sada u zatvoru u široj okolini Sautemptona, mada nije nije navela tačan naziv zatvora.

Ona smatra da je njen otac na jug Engleske poslat samo kako bi se članovima porodice otežalo da ga posećuju.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) pravosnažno je 2019. godine osudio Karadžića na doživotni zatvor, povećavajući tako kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen u prvostepenom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata na etničkoj osnovi, terorisanje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

On je nakon skrivanja koje je potrajalo duže od deset godina uhapšen u Srbiji 2008. godine i odmah izručen sudu u Hagu, a u pritvorskoj jedinici tog suda bio je sve do ove nedelje.

Odlukom sudije Karmela Ađijusa prebačen je u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne kazne.

Ađijus je odbio prigovore Karadžićevih advokata da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život jer u tamošnjim zatvorima kazne služi veliki broj muslimana i da bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi.

Komentari

Vaš komentar