Brisel se priprema da ugosti Vučića i Kurtija, EU traži prekid neprijateljstava

Vesti 16. avg 202219:1712 komentara
Podeli:

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastaće se posle više od godinu dana u sedištu Evropske Unije 17. i 18. avgusta. Šta se može očekivati od nastavka Briselskog dijaloga u trenutku kada su političke tenzije između Beograda i Prištine na visokom nivou?

Brisel se priprema da ugosti Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija. Predsednik Srbije i premijer Kosova prvo će u sredu, u odvojenim susretima, razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u sedištu te organizacije. Dan kasnije planirani su sastanci i sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom u sedištu Evropske komisije.

POVEZANE VESTI

Teme sastanaka – opšte: sa Stoltenbergom će razgovarati o bezbednosnoj situaciji i daljoj saradnji, a sa Borelom i o smirivanju tenzija i rešavanju problema, ali tačne teme nisu saopštene.

„Tokom dijaloga kojim posreduje EU razgovaraće se o svim otvorenim pitanjima. Naš fokus je na pripremama ovog sastanka na visokom nivou, kako bismo pokrenuli dijalog, od kog će koristi imati građani Srbije i Kosova, a tačan dnevni red ćemo tek objaviti“, rekla je Nabila Masrali, portparolka Evropske komisije.

Do sastanka dolazi u sred pojačanih tenzija između dve strane prouzrokovanih odlukom Prištine da više ne dozvoli automobilima sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija da uđu na teritoriju Kosova. To je izazvalo snažne reakcije u Beogradu, ali i doprinelo podizanju tenzija i jačanju straha od mogućih etnički motivisanih sukoba.

Iako je prethodni susret Vučića i Kurtija ocenjen kao „fijasko“ jer nikakvog dogovora nije bilo, a najavljeni sastanak je planiran u još goroj atmosferi međusobnog nerazumevanja, neslaganja i netrpeljivosti, u Briselu kažu da je i dogovor o susretu pomak i nadaju se da će nekih dogovora ipak biti.

„Nama je važno da obe strane moraju da prestanu sa neprijateljstvima, jer je bilo mnogo zapaljivih izjava i tenzija i da se ponašaju odgovorno. To je poenta dijaloga kojim posreduje EU i na koji dolaze. Ali ne želim da spekulišem o rezultatima sastanka, videćemo šta će se dogoditi“, navela je Masrali.

Sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa Žozepom Borelom trebalo bi da razjasni i stav EU – da li Brisel smatra da je odluka Vlade Kosova o registarskim tablicama, čiji početak primene je odložen do 1. septembra, u skladu sa Briselskim sporazumom, kao što to tvrdi Priština ili prestavlja njegovo potpuno kršenje, kao što to tvrdi Beograd.

Komentari

Vaš komentar