Kad dune vetar, pepeo prekrije deo Kragujevca, vlasti kažu – rešićemo ove godine

Vesti 10. jul 202119:23 > 19:2416 komentara

Brdo pepela od sagorevanja uglja kragujevačke toplane u protekloj grejnoj sezoni mesecima ugrožava stanovnike okolnih naselja. Mnogi ne smeju da otvore ni prozore, jer im i svaki slabiji vetar nanosi pepeo i prašinu. Predstavnici lokalne vlasti obećavaju da je ovo jedna od poslednjih godina sa takvim problemom i da će, sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, pepelište biti sanirano, a pepeo recikliran u podlogu za puteve.

Tone pepela sa Energetikine deponije razvejava vetar u svim pravcima, a najugroženije su mesne zajednice Pivara i Beloševac.

Brdo pepela nalazi se 800 metara od centra Kragujevca i pravi probleme meštanima okolnih naselja tokom vetrovitih dana. Tada su krovovi kuća, automobili i dvorišta zasuti ostacima sagorevanja uglja u kotlarnicama Energetike.

Pročitajte još:

Građani očekuju da će deponija biti uklonjena do kraja godine.

„Dosta je od Energetike čađi i prašine po dvorištima, tako da je dosta naneto na veš čestica prašine i prljavštine““, navodi jedna Kragujevčanka.

„Najveće probleme imamo sa Energetikom zbog izvoza pepela. Svaki dan doteruju, prosipaju a ta prašina ide u dvorišta i kuće i gde sušimo veš, na automobile. Katastrofa je svaki dan“, dodaje drugi građanin.

Kragujevačka opozicija tvrdi da lokalna vlast godinama ne rešava ekološke probleme.

„Građani mesnih zajednica Beloševac, Filip Kljajić, Pivare, Lepenice, Iline vode i Lekine bare trpe torturu od rukovodstva i pepela koje je ovde već šest meseci. Odgovorno je rukovodstvo Energetike i gradska vlast SNS. Kada kažem SNS, tu je odgovoran njihov predsednik Aleksandar Vučić zato što je dozvolio da takvo rukovodstvo vodi grad“, rekao je Ivica Samailović iz Zdrava Srbija-ZZŠ.

Antonijević: Brdo bahatosti i neodgovornosti 

„Iza mojih leđa je brdo bahatosti i neodgovornosti koje se taložilo tokom prethodnih decenija, svih vlasti u Kragujevcu. Došlo je vreme da se taj problem reši. Nadamo se da će se problem rešiti sredstvima EBRD“, ističe Đorđe Antonijević iz Zajedno za Srbiju – Akcija.

„Kragujevac se nalazi u klopci između dve deponije. Imate i komunalnu deponiju u Jovanovcu koja je prevazišla svoje gabarite davno, već punih 10 godina. Sa druge strane imate ovu deponiju, tako da su Kragujevčani zagađeni i sa jedne i sa druge strane. Ni jedno krupno ekološko pitanje u Kragujevcu se ne rešava“, kazao je Obrad Turković iz Stranke slobode i pravde.

Pomoćnik direktora Energetike i član Gradskog veća Kragujevca obećava da će uskoro pepeo biti recikliran i kao građevinska podloga iskorišćen za lokalni put.

„Konačno ove godine ćemo rešiti ne samo pepeo, već i uzrok nastanka tog zagađenja. Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 18 miliona evra za projekat gasifikacije kragujevačke toplane a taj projekat podrazumeva i remedijaciju i sanaciju postojećeg pepelišta u Pivari. Od tih 18 miliona, tri miliona i šesto hiljada je opredeljeno za rešavanje tog problema“, navodi Vladimir Maksimović iz Gradskog veća Kragujevca.

U gradskom veću očekuju da prvog novembra krenu radovi na gasifikaciji, što će značiti kraj odlaganja pepela u krugu Energetike.

Komentari

Vaš komentar