Latinović: Stepen usklađenosti sa EU 2014. je bio viši od 90 odsto, sada 45

Vesti 12. okt 202222:328 komentara
Izvor: N1

Branka Latinović, predstavnica Srbije pri OEBS-u, podseća da je 2014. godine stepen usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU bio više od 90 odsto, a da sada iznosi 45. U spoljnopololitičkim prioritetima fokus mora da bude na onome što se dešava u Briselu, navodi gošća emisije "Newsnight". Istakla je da je važna jedna rečenica koju je poslanik Evropskog parlameta Vladimir Bilčik kazao - da očekuju proevropsku vladu, čime je, kako kaže, rekao puno i u kontekstu spoljno-političke orijentacije.

„Najveća novina je što je ovoga puta, više nego ranije, bio fokus na Poglavlju 31 – spoljna, bezbednosna i odbrambena politika i na činjenici da je stepen usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom odnosno pridruživanju izjavama spao izuzetno, negde je 45 posto, prethodne godine je bio preko 60 posto, a u vreme kad je bio bilateralni skrining za Poglavlje 31, 10. oktobra 2014. taj stepen usklađenosti je bio preko 90 odsto i odnosio se uglavnom na Rusku Federaciju jer se i tada nismo pridruživali izjavama EU za sankcije, vezano za Krim“, navela je.

Gošća emisije „Newsnight“ navodi da se radi najvećim delom o odnosu prema Rusiji, ali i na slučajeve izricanja smrtne kazne u Iranu, situaciji u Mjanmaru, podsećajući da se Srbija ni tim izjavama nije pridružila.

Istakla je jednu rečenicu koju je evropski komesar Oliver Varhelji izgovorio, parafraziravši je: „on je izjavio kada ulazite u EU – to je vaš izbor, u momentu kada ulazite vi postajete saveznik i morate da budete na strani onoga što radi EU, u ovom momentu Srbija nam je potrebna kao saveznik i potrebno je da bude na našoj strani“. Kaže da je to u osnovi dobronamerna i prijateljska poruka, poruka očekivanja i potrebe da Srbija bude u tom klubu.

Promena u Vučićevom rečniku i terminologiji

Primećuje da je predsednik Vučić znatno promenio rečnik na konferenciji za novinare i da je koristio onaj diskurs i terminologiju u osvrtu i oceni onog što je EK iznela, koja je uobičajena i koja bi trebalo da bude – što, kako ocenjuje, u prethodnim godinama nije bio slučaj. Bili smo svedoci kada se na izveštaj EK reagovalo dosta oštro i ovo je jedan korak napred u kontekstu jednog reprezentativnog pristupa u vezi onoga što je značaj samog izveštaja, kaže gošća N1. Navodi da je vrlo bitan način kako je reagovao, podsećajući da je zahvalio EU na svemu što je rekla, da se složio sa najvećim delom, da nije bilo onih oštrih osporavanja, ističući da je to značajan pomak koji treba notirati. Smatra da je to ciljno uradio.

Latinovićeva je ocenila da su zvaničnici EK imali jedan „dobronameran i manje kritičan osvrt“ u predstavljanju izveštaja, a da je evroposlanik Bilčik bio direktniji u onome što se očekuje. „On je pomenuo da se dugo očekuje Vlada i da očekuju da vlada bude evropska, mislim da je time rekao puno, u kontekstu onoga šta su zadaci Vlade ali i njene spoljno-političke orijentacije“, navodi.

Podseća da je Borel, na pitanje koji je rok u kojem Srbija treba da se uskladi, danas rekao da sve to „zavisi od vas, ne postavljamo rokove“, međutim, kako kaže, činjenica je da se pitanje usklađenosti sada intenzivira i da je više prisutno na agendi, kao tema razgovora, i da je više u fokusu, zbog svega što se dešava u Evropi. Zahtev za usaglašavanjem je, kako kaže, nešto što ukazuje da ne treba sve to dugo da traje. Latinovićeva podseća da su drugi kandidati usaglasili svoje spoljne politike odmah kada su dobili status.

Ako ste već ušli u neki proces, morate da pokažete veću prijemčivost, mi samo kritikujemo EU, a vrlo malo govorimo šta su prednosti i zbog čega je želimo – to je sistem vrednosti, nije samo novac, nisu samo pristupni fondovi ono što nas motiviše, već sistem kvalitetenih vrednosti i svih drugih prednosti koje otvara, kaže ona.

Navodi da je važan i finansijski momenat i ukazuje na to da je paketom koji je promovisan za vreme kovida Hrvatska dobila devet milijardi evra bespovratne pomoći i da je to samo prva faza.

„U spoljnopololitičkim prioritetima fokus mora da bude na onome što se dešava u Briselu“, dodaje.

Jučerašnji razgovor predsednika Vučića sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, zatim sa ruskim ambasadorom, nedavni kontakti u Pragu, serija kontakata u Njujorku, verovatno ima i delova razgovora za koje ne znamo, što je normalno, kako kaže, pokazuje da očigledno postoji diplomatska ofanziva i „da se mnoge aktivnosti usmeravaju ka Beogradu jer se stvari na Istoku zaoštravaju“: „Ima mnogo nepredviđenih događaja i želi se da ovaj deo Evrope bude stabilan i da ne bude iznenađenja“, zaključila je Branka Latinović.

Komentari

Vaš komentar