Bramerc: Osuđujuća presuda Stanišiću i Simatoviću korak napred

Vesti 30. jun 202118:18 > 20:06 7 komentara
N1

Tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja korak napred u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Povezane vesti:

„Kao visoki zvaničnici Službe državne bezbednosti Srbije, Stanišić i Simatović su doprineli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva“, kazao je Bramerc.

On se u ime Tužilaštva zahvalio žrtvama i svedocima koji su učestvovali u ovom postupku, rekavši da njihova spremnost da istupe i svedoče govori o njihovoj hrabrosti, kao i o važnosti pravosudnog postupka.

“Tužilaštvo naglašava da, iako je ovo poslednje prvostepeno suđenje održano u Hagu, i dalje postoji na hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još uvek treba procesuirati. Nastavićemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći kolegama u nacionalnim tužilaštvima kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava“, rekao je on.

Iz Tužilaštva su saopštili da su zadovoljni zaključkom Pretresnog veća da je Tužilaštvo izvelo dokaze koji van razumne sumnje dokazuju Stanišićevu i Simatovićevu odgovornost za neka krivična dela za koja se terete.

Tužilaštvo će pažljivo proučiti pismenu presudu, kada bude dostupna, uzimajući u obzir tačke optužnice za koje Pretresno veće nije utvrdilo da su dokazane van razumne sumnje, i odlučiti postoje li osnovi za žalbu, navodi se u saopštenju na sajtu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove osudio je u sredu bivše čelnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po dvanaest godina zatvora, ne zbog toga što su organizovali ili učestvovali u zločinima, već zato što su znali, pomagali i podržavali zločine, u delu koji se odnosi na obučavanje snaga koje su izvršile zločine u Bosanskom Šamcu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare