Bramerc: Presuda Mladiću nudi nadu i osećaj da je pravda moguća

Vesti 08. jun 202119:12 > 19:17 12 komentara

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc je u Hagu rekao da pravosnažno potvrđena presuda na doživotni zatvor zbog zločina u BiH Ratku Mladiću nudi nadu i osećaj da je pravda moguća.

„Nadamo se da će današnja presuda ponuditi neku nadu i osećaj da bez obzira na sve ono što su pretrpeli, da je pravda ipak moguća i da je bitna“, rekao je Bramerc novinarima.

Žrtvama je poručio da nikada ne odustanu i da uvek traže pravdu. On je zahvalio diplomatskoj zajednici i novinarima, koji su „uporno podsećali da to nisu zločini prošlosti, to je počinjeno pre 20-ak godina, a tome svedoče preživeli danas“.

Rekao je da postoji više hiljada slučajeva koje još treba istražiti i izrazio žaljenje jer je mnogo počinilaca zločina i dalje na slobodi na prostorima bivše Jugoslavije.

Bramerc kaže da je posle presude Mladiću „vreme da se prihvati istina“.

„Mladić spada u najozloglašenije ratne zločince u modernoj istoriji. On je namerno upotrebio svoju vojnu komandu da napada, ubija, muči, siluje i progoni nevine civile ni iz jednog drugog razloga do njihove nacionalnosti i vere“, ocenio je Bramerc.

Glavni tužilac je podvukao da je Mladić „podjario etničku mržnju i lagao one koje je tvrdio da brani kako bi opravdao svoje zločine“.

„Pošto mu je data moć da odlučuje o životu i smrti hiljada nedužnih muškaraca i dečaka u Srebrenici, on je naredio njihovu potpunu eliminaciju i počinio je genocid“, naglasio je Bramerc.

Mladića bi, prema glavnom tužiocu, stoga „trebalo da osude svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i u celom svetu“.

„Njegovo ime bi trebalo uvrsiti na spisak najpokvarenijih i najvarvarskijih ličnosti u istoriji“, izjavio je Bramerc.

„Ovo nije presuda protiv srpskog naroda“

On je naglasio da „ovo nije presuda protiv srpskog naroda, kojim su Mladić i njegove pristalice decenijama manipulisali“.

„Mladićeva krivica je njegova i samo njegova“, istakao je Bramerc.

Današnja presuda, po glavnom tužiocu, trebalo bi da sve podseti i da se pravda u mnogim slučajevima tek mora dostići.

„Širom bivše Jugoslavije, predstoji da se sprovede istraga i da se procesuiraju hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Nacionalni tužioci i sudije sada imaju odgovornost da nastave taj rad“, izjavio je Bramerc, obećavajući im podršku.

On je poručio da „zajedno možemo obezbediti da sve žrtve genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji mogu da vide one koji su im učinili zlo kako odgovoaraju za svoje zločine“.

Bramerc je posebno zahvalio žrtvama i svedocima koji su dali iskaze pred haškim sudom.

Međunarodni sud u Hagu je pravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare