Bramerc o muralu Ratku Mladiću: I dalje se poriču činjenice o genocidu

Vesti 13. dec. 202119:06 > 19:4413 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Murali sa likom bivšeg zapovednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u Beogradu pokazuju da i dalje ima onih koji poriču genocid, izjavio je glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc.

Povezane vesti:

„Murali Ratka Mladića i publikacije ekstremističke ruandanske dijaspore imaju jednu tužnu zajedničku osobinu. Pokazuju da i danas, više od dvadeset i pet godina kasnije, i dalje ima onih koji poriču, relativizuju i umanjuju sudski utvrđene činjenice o genocidu, zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima“, rekao je Bramerc u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izveštaj o radu Mehanizma predstavio je pred Savetom bezbednosti predsednik tog tela, sudija Karmel Ađijus. On je pozvao Srbiju da ispuni međunarodnu obavezu tako što ćže uhapsiti i izručiti Petra Jojića i Vjericu Radetu, članove Srpske radikalne stranke optužene da su pokušavali da utiču na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Zbog odbijanja da uhapsi Jojića i Radetu, Ađijus je Srbiju do sada tri puta prijavio Savetu bezbednosti UN.

SAD i Velika Britanija pozvale Srbiju da izruči Jojića i Radetu

SAD i Velika Britanija su pred Savetom bezbednosti UN izrazile zabrinutost zbog nesaradnje Srbije sa naslednikom Haškog tribunala i pozvale Beograd da izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke.

Predstavnik SAD je izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog nesaradnje Srbije sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove.

„Srbija ima obavezu da sarađuje sa Mehanizmom i pozivamo je da postupi po nalogu tog suda, da uhapsi i izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjericu Radetu“, kazao je američki diplomata.

On je ukazao i na problem negiranja genocida i na pojavu murala sa likom Ratka Mladića.

Predstavnik Velike Britanije je pozvao Srbiju „da se povinuje naređenju Mehanizma“.

„Žao nam je što Srbija nije isporučila Petra Jojića i Vjericu Radetu posle više zahteva Mehanizma. Pozivamo je da to učini bez daljeg odlaganja“, kazao je britanski diplomata.

Dodao je da je veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo, navodeći da je taj fenomen vidljiv u mnogim oblastima Zapadnog Balkana, uključujući Beograd, gde se na fasadama nalaze murali sa likom Ratka Mladića.

I predstavnik Norveške je osudio neizručenje Jojića i Radete Hagu, navodeći da Srbija time šalje lošu poruku svetu.

Stalne članice SB UN danas su iznele različita viđenja uloge i opravdanosti postojanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Dok su predstavnici zapadnih zemalja pružili punu podršku radu tog suda, Rusija je kritikovala izostanak aktivnosti na okončanju njegovog rada.

Komentari

Vaš komentar