Božović: Vlast igra na podelama i zahvaljujući njima drži društvo u šaci

Vesti 27. jul 202209:33 > 10:36 5 komentara

Druga Srbija nikada nije bila politička organizacija već ekskluzivni krug intelektualaca projugoslovenske orijentacije, a Srpska napredna stranka vlada na takav način da zauzme čitav prostor u društvu i pokušava da stvori jednopartijski sistem, rekao je u Novom danu urednik izdavačke kuće "Arhipelag" Gojko Božović komentarišući izjave Vesne Pešić i Žarka Koraća o Drugoj Srbiji.

„Imali smo u čitavom nizu događaja protekle decenije pokušaj da se obnovi jednopartijski sistem, gde će ostale stranke biti jedna vrsta dekora i potvrde pred domaćom i međunarodnom javnošću da postoje neke opozicione grupe koje nemaju uticaj, ravnopravan pristup na izborima, pristup medijma, od kojih je odvojena javnost“, opisao je Božović za N1 način vladnja Srpske napredne stranke.

On dodaje da vladajuća stranka pokušava da sugeriše javnosti da je u okviru nje okupljen čitav politički život, i prozapadni i proistočni glasovi.

„Vlast sve vreme vešto igra na političkim sukobima i podelama u srpskom društvu. Daje nadu i onima koji su proistočno i onima koji su prozapadno orijentisani, a ne namerava da ispuni nadanja i očekivanja ni jednim ni drugim. Zahvaljujući toj dubokoj podeli čitavo društvo drži u šaci“, istakao je Božović.

Prema njegovim rečima, političkim organizacijama bi bilo mnogo važnije da naprave „neku vrstu konsenzusa da promene lošu vlast“, pa da u drugim okolnostima raspravljaju o temama koje se tiču celog društva.

Komentarišući izjavu Žarka Koraća da Druga Srbija nije nestala, već nije institucionalna, gost Novog dana kaže da Druga Srbija nikada nije ni bila politička organizacija, već grupa intelektualaca.

„Ona je bila jedan ekskluzivni krug intelektualaca projugoslovenske orijentacije i povremeno imala participaciju u političkom životu kroz Građanski savez Srbije i Liberalno-demokratsku partiju. Ali to su bile strake ograničenog političkog dometa i uticaja i koje nisu imale dublji koren u javnosti“, ističe Božović.

Govoreći o jačanju desnice u Srbiji, on kaže da na proteklim izborima nekoliko stranaka koje se predstavljaju kao desne jesu ušle u parlament, ali da one u zbiru nisu dobile znatno veći broj glasova nego na nekim ranijim izborima, već su oni drugačije raspodeljeni.

„Rat u Ukrajini bio je pogonsko gorivo za niz tih organizacija, što je posledica medijske situacije koju je Vučićeva vlast stvorila poslednjih 10 godina i radikalizovala javno mnenje“, ocenio je gost Novog dana.

Za opoziciju kaže da je na izbore izašla delimično ujedinjena, a iz njih izašla potpuno razjedinjena.

„U drugim okolnostima ta razjedinjenost ne bi bila problem. A u okolnostima u kojima se mi danas nalazimo, neka mera saradnje između opozicionih stranaka bi morala da bude izraženija. Biće potrebna jedna vrsta akcionog saveza kako bi se umanjila moć vladajuće stranke“, napomenuo je Božović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare