Božović: Nije normalno da čujemo samo jedan glas, jednu pamet

Vesti 09. mar 202121:30 > 21:33 5 komentara

Sociolog Ratko Božović izjavio je u emisiji Dan uživo da "nije normalno da čujemo samo jedan glas, jednu pamet". "Nema te pameti koja u svemu može biti kompetentna, o svemu odlučivati", kaže Božović.

Trideset godina je prošlo od 9. marta, kaže on i dodaje da se pita „ko je sve upropasio ovaj najvažniji ljudski resurs – naše vreme“.

„I dokle će to vreme da propada i mi u tom vremenu, i mi u ovim našim malim životima u kojima se pitam da li je sve moralo da bude tako“, kaže.

Ovde biti optimista, kaže, „to znači biti pomalo glupav i ne shvatiti stvari“.

„Nisu svi isti, svi se ljudi razlikuju, ta ideja je previše lagodna i ležerna, nismo svi isti, niti možemo biti svi isti. Ovde imamo u mnogo čemu napredovanje u nazadovanju“, kaže Božović.

Govoreći o borbi sa pandemijom koronavirusa, kaže da ima i dobrih poteza.

„Ono što je vlast činila što se može videti kao angažman, kao nastojanje da se pomogne. Moram da kažem i tu se desilo nešto neobično i karakteristično za nas, desilo se da smo prvobitno vezivanje za struku, za lekare, videli kao jedno veliko poverenje, ali se onda desilo da se tu umešala politika malo više ili neadekvatno. Iako je bilo dobrih zahvata u toj borbi, ali ovaj uspon te bolesti je katastrofa“, kaže.

Ističe da „nikad ne bi pristao da radi protiv svoje struke“.

„Aplaudiram sve više onima koji su struka i koji se bore, ali zameram pomalo što pristaju, što ne odustanu kad vide da stvar ide pogrešno. Mislim da biti stručnjak, to znači biti onaj koji zna i koji ima moralnu kulturu, savest“, kaže.

Kako je rekao, tvrdi da „Skupština nikad nije bila gora ni strašnija, nego ova sada“.

„Ona je suštinski jednopartijska, to je to napredovanje u nazadovanju“, kaže.

Istakao je da „nije normalno da čujemo samo jedan glas, jednu pamet“.

„Nema te pameti koja u svemu može biti kompetentna, o svemu odlučivati“, kaže Božović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare