Božićna poslanica patrijarha Porfirija: Negujte prirodu i poštujte mere zaštite

Vesti 05. jan 202212:58 > 15:23 25 komentara
FoNet/TV FoNet

Božić danas sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću čestitamo svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosimo molitve Bogomladencu Hristu, molimo se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe, poručio je u božićnoj poslanici srpski patrijarh Porfirije i pozvao na poštovanje razumnih mera i preporuka vlade.

#related-news_0

„Crkva, stoga, poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara danoga čoveku“, istakao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Virus korona, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema, smatra patrijarh Porfirije i dodaje da je on, pored ostalog, izraz pedagoške opomene čoveku da se vrati zapovestima Božjim, jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u saglasju sa poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje da biva čovekovim miroljubivim staništem.

„Priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali pre ili kasnije uzvraća udarcima. Prirodu, dakle, moramo poštovati, negovati i čuvati kao najvredniji dar Božji“, naglasio je patrijarh.

„U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću, upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci“, naveo je patrijarh.

On je poručio da „znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve dosad bila uz njih i da će uvek biti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare