Bosil metal: Nemamo otpadne vode, Ćuti pokazana sva postrojenja

Vesti 13. avg 202221:476 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Rudnik olova i cinka "Bosil metal" u planinskom selu Karamanica u Bosilegradu negirao je navode Ekološkog ustanka da je voda u selu puna arsena upravo zbog rudnika. Rudnik negira i informaciju da je dozvola za pilot projekat istekla 2021, već u februaru 2022. godine od kada, kako kažu, postrojenje ne radi sem tehničkog održavanja.

Pročitajte još:

„Prema dosadašnjim ispitivanjima životne sredine od strane akreditovanih ustanova Republike Srbije, svi parametri su u dozvoljenim koncentracijama i ne odstupaju čak ni od rezultata analiza takozvanog ‘nultog stanja’, koje je sprovedeno pre pokretanja pilot postrojenja“, navodi se u odgovoru „Bosil-Metala“ na optužbe Ekološkog ustanka.

Dodaje se da vodotokovi nisu ugroženi tim projektom, jer rudnik nema otpadnih voda već je konstruisan zatvoren sistem.

„Vodotokovi nisu ugroženi ovim projektom, jer rudnik nema otpadnih voda. Naime, Bezimeni potok, koji protiče u blizini postrojenja i koji je oko 5 meseci godišnje gotovo suvog korita, ne obezbeđuje dovoljnu količinu vode za rad pilot postrojenja, pa je rudnik konstruisao zatvoreni sistem, tako što se u jednom bazenu prikuplja sveža voda, koja se potom ispušta u flotaciju. Nakon upotrebe u flotaciji, ona se pumpama, uz minimalne gubitke, vraća u drugi bazen, gde se taloži, prerađuje, a potom ponovo koristi u flotaciji, dok se malo sveže vode samo pridodaje da nadoknadi gubitak. Rudnik, na taj način, nema nikakvih otpadnih voda. Ispitivanje vode iz Bezimenog potoka sprovodi se svaka 3 meseca i to 150 metara iznad i 250 metara ispod rudnika, a sprovodi ga akreditovani Zavod za javno zdravlje iz Vranja. Rezultati svih ispitivanja dostavljaju se odmah Republičkoj ekološkoj inspekciji i ostalim nadležnim institucijama Republike Srbije. Po dostavljenim rezultatima nismo do sada imali primedbi od nadležnih institucija i organa“, objašnjava se u saopštenju.

Iz rudnika dodaju da je proces proizvodnje podvrgnut najstrožem nadzoru i pridržavanju svih zaštitnih mera u cilju očuvanja životne sredine, a da se sva proizvedena ruda u jami „Podvirovi“ izvozi vagonima i istresa u prijemni bunker nakon čega se drobi i melje.

„Samlevena ruda se nakon toga podvrgava procesu flotacije kako bi se dobio koncentrat i međuproizvod. Olovni, bakarni i cinkov koncentrat se kamionima otprema dalje, a međuproizvod se odlaže u zato posebno iskopane jame (tzv. Odlagališta) koje su obložene sa geomembranskom folijom, otpornom na sve hemijske i spoljne uticaje. Odloženi međuproizvod se vremenom isušuje i pretvara u suvu masu bezopasnu za infiltriranje u tlo ili vodotokove. Prelivanja sadržaja iz brane nije bilo nikada“, kažu iz Bosil-Metala.

Južne vesti su prenele da je dozvola za pilot-projekat istekla 2021. godine, a iz Bosil-Metala tvrde da se to desilo u februaru 2022. i pilot postrojenje ne radi od tada, sem tehničkog održavanja.

„Da je ‘Bosil-Metal’ apsolutno otvoren prema javnosti upravo dokazuje činjenica da smo pre nekoliko dana ugostili Aleksandra Jovanovića Ćutu, lidera Ekološkog ustanka. Njemu su pokazana sva postrojenja i objašnjen proces rada, kako bi svi bili uvereni da se pridržavamo najviših standarda u radu, kao i svih zakonskih i ekoloških propisa koji važe u Republici Srbiji“, kaže se u saopštenju uprave rudnika.

Komentari

Vaš komentar