Borel: Zapadni Balkan i proces pristupanja važni za EU

Vesti 16. maj. 202210:55 > 13:286 komentara
Podeli:

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da današnjim sastankom sa šefovima diplomatija zapadnobalkanske šestorke EU želi da ukaže koliko je za nju važan Zapadni Balkan i proces pristupanja.

„Imao sam sastanak sa njima pre nekoliko dana ovde u Briselu, a danas će sedeti u Savetu za spoljne poslove da bi sa nama razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu – veoma pogođenom ekonomskom krizom“, rekao je Borel pred početak dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove u Briselu u okviru koga se održava i radni ručak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana.

Borel je dodao i da će evropski ministri putem video konferencije razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

„Ukrajinci nastavljaju sa veoma žestokim otporom, a mi ćemo nastaviti da im pružamo oružje za otpor“, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Borel je kazao da EU snažno podržava Finsku i Švedsku koje nastoje da se učlane u NATO.

On je rekao da ga je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde obavestila da je „proces počeo, da će obavestiti kralja i da postoji snažna podrška ovoj odluci unutar švedskog društva i švedskog političkog spektra“.

„Dakle, mislim da će zemlje članice Evropske unije podržati ovu odluku i nadam se da bismo mogli da nadjačamo protivljenje nekih članica NATO“, dodao je.

Komentari

Vaš komentar