Borel: Svi dosadašnji sporazumi Beograda i Prištine ostaju validni i obavezujući

Vesti 22. sep 202121:47 > 21:546 komentara
Podeli:
Izvor: JOHANNA GERON / POOL / AFP

EU je pozvala na trenutnu deeskalaciju na severu Kosova. Sve provokacije i unilateralne akcije moraju da budu izbegnute, jer bi one bile direktno protiv interesa ljudi u regionu, saopštio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, povodom situacije na Kosovu. On je ukazao da svi dosadanji sporazumi koje su u dijalogu, uz posredovanje EU, dogovorili Beograd i Priština ostaju validni i obavezujući za obe strane.

„Pozivamo vlasti u Beogradu i Prištini da imaju odgovoran pristup i da sarađuju kroz dijalog pod posredništvom EU i izbegnu bilo kakvu buduću eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na održivim rešenjima. U interesu je svih da traže put napred i omoguće slobodu kretanja, što će poboljšati svakodnevni život ljudi“, ukazuje Borel.

On dodaje da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja, „i snažno pozivamo obe strane da ga u potpunosti iskoriste“.

„Još jednom naglašavamo da svi postignuti sporazumi u procesu dijaloga od njegovog početka 2011. godine ostaju validni i obavezujuću za obe strane. Prethodni sporazumi predstavljaju važan element u sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti poštuju i primene sve obaveze iz dijaloga, bez ikakvog daljeg odlaganja“, istakao je Borel u saopštenju, koje je u postu na Tviteru preneo portparol Evropske komisije Peter Stano.

Već treći dan situacija na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova je ista. Specijalne kosovske jedinice i dalje su na severu Kosova, Srbi iz Leposavića i Zubinog Potoka blokiraju saobraćaj kod Jarinja i Brnjaka, dok se sav saobraćaj sliva na Merdare gde kosovski policajci sa vozila uklanjaju tablice Republike Srbije i stavljaju porivremene kosovske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti „prodaje maglu“ i da ono što govori znači da će povući mere kada Srbija prizna nezavisno Kosovo. On je istakao da neće biti nikakvih razgovora dok se naoružane snage Prištine ne povuku sa severa i naglasio da je to jedino rešenje.

EU je predložila novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Posle sednice Vlade iz Prištine, Kurti je poručio da je za dijalog i reciprocitet, dok ministar policije Aleksandar Vulin tvrdi da Evropska unija mora da izvrši pritisak na Prištinu.

Kurti je izjavio i da Vlada Kosova i građani Kosova nisu za izazivanje incidenata, kao i da Srbi na Kosovu nisu preplašeni zbog kosovske vlade, već da su „preplašeni zbog pritiska paralelenih struktura“.

Komentari

Vaš komentar