Borel: Sprečena opasnost od izbijanja još jedne krize na KiM

Vesti 24. nov 202221:10 0 komentara
AFP/ François Walschaerts

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da dogovor Beograda i Prištine sprečava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na severu Kosova i Metohije. Borel se nada i nastavku razgovora o francusko-nemačkom predlogu.

Borelj je istakao da su obe strane rekle da će ono što je ranije potpisano biti primenjeno i da je dogovoreno da se u Briselu nastave razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Povezane vesti

On je na konferenciji za novinare, nakon Regionalnog foruma Unije za Mediteran, rekao da se sada konačno može prebaciti fokus na ono što je najvažnije – „uspostavljanje normalnog odnosa između Beograda i Prištine“.

Borel je izrazio nadu da će, uz podršku međunarodne zajednice, biti nastavljeni i razgovori o predlogu koji ima punu podršku Nemačke i Francuske da bi se postiglo trajno rešenje u odnosima Beograda i Prištine.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastali su se juče u Briselu.

Sastanak je realizovan dva dana nakon što je propao pokušaj postizanja dogovora u pregovorima Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!