Borel sa liderima Zapadnog Balkana o proširenju i geopolitičkim izazovima

Vesti 18. maj 202120:25 > 20:54 1 komentar

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je na početku sastanka s vođama sa Zapadnog Balkana u Briselu izjavio da će biti sagledani ne samo proširivanje, već i širi geopolitički izazovi u regionu.

Borel je rekao da je sastanak prilika da se čuje kako se gleda na izazove na Zapadnom Balkanu, strategijskom području za Evropu, a cilj je da se čuju stanovišta, brige, i zamisli evropskih partnera, i da zajedno razmisle kako mogu bolje da delaju zarad zajedničke budućnosti.

Povezane vesti

„Nadam se da će nam ta razmena pomoći da bolje razumemo region i kako da zajedno delamo da bismo se pozabavili tim širim geopolitičkim izazovima s kojima se oni sučeljavaju, naveo je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU.

Takođe, dodao je on, treba da sagledaju šire političke prilike u regionu, ne samo kad je reč o proširivanju, pristupanju u članstvo Evropske unije, već i sa stanovišta geopolitičkog pristupa celom regionu.

„EU je na zasedanju šefova diplomatija prošle nedelje stala na stanovište da je Zapadni Balkan jedan od glavnih prioriteta za Uniju i postignuta je saglasnost da se osnaži predanost tom regionu i svako ko razume zbivanja u regionu razume da se to ne dovodi u pitanje, ali se to mora učiniti vidljivim“, rekao je Borel.

Ministri inostranih poslova EU su, po rečima Borela, podržali snažan široki evropski angažman koji, kako je istakao, ide povrh samog proširivanja.

On je dodao da se dosad mahom razumevalo da taj proces ide brže ili sporije, uz otvaranje i zatvaranje poglavlja, ali danas žele sveukupan geopolitički pristup regionu i ne da se samo usredsrede na proširivanje.

Na sastanku učestvuje i komesar za proširenje Oliver Varheji, premijeri Srbije, Ana Brnabić, Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare