Borel: Region ima budućnost u EU, ali države moraju da urade domaći zadatak

Vesti 23. feb. 202122:012 komentara
Podeli:
Žozep Borel
HANDOUT / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da nije fer reći da se EU "samo pretvara" da želi proširenje na Zapadni Balkan i u onlajn razgovoru sa čelnicima Atlantskog saveta je istakao da naš region ima mesto i budućnost u EU, ali da države pre toga moraju da urade "domaći zadatak".

Države Zapadnog Balkana moraju da sprovedu reforme i dostignu standarde kako bi postale članice EU, naglasio je Borel, odgovarajući na pitanje više savetnice u beogradskoj kancelariji Atlantskog saveta Maje Piščević, koja je navela da se stiče utisak da se EU „samo pretvara“ da želi proširenje na Balkan.

„Moram da odbijem ideju da se samo pretvaramo, ali moramo bii sigurni da se proširenje sprovodi u skladu sa našim pravnim tekovinama“, rekao je Borel.

Povezane vesti:

Borel je konstatovao da postoji „rastuće geopolitičko takmičenje“ na Balkanu, u kome učestvuju Rusija, Kina i Turska, kao i da se vodi „bitka narativa“ o tome da drugi daju vakcine i pomoć i da pomažu više od EU.

„Izgleda da nismo toliko dobri u propagandi“, ocenio je Borel i dodao da EU nastavlja put ka proširenju „korak po korak“, sa željom da perspektiva članstva bude motor reformi u regionu.

„Počećemo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ponovo smo pokrenuli razgovore između Beograda i Prištine, pokušavamo da pomognemo sa vakcinacijom, a znam da se vodi ‘diplomatska bitka’ oko vakcina u Srbiji“, kazao je Borel.

On je podsetio na devet milijardi evra vredan Ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan i naglasio da EU investira više od Kine, Rusije i Turske, ali i da „zauzvrat traži reforme, što drugi ne rade“.

„To nisu reforme koje mi tek tako hoćemo, već su to promene koje građani traže, i zato mi je krivo kada kažete da neki ljudi misle da se samo pretvaramo“, zaključio je Borel.

Komentari

Vaš komentar