Borel: Rasprava o Zapadnom Balkanu na idućem sastanku ministara EU

Vesti 22. mar. 202118:461 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Odnosi sa Zapadnim Balkanom su bili i ostaće prioritet Evropske unije, a šefovi diplomatija EU će na idućem zasedanju imati "celovitu raspravu" o tom regionu, izjavio je danas visoki predstavnik EU Žozep Borel.

povezana vest

Borel je to rekao sažimajući razgovore na zasedanju ministara inostranih poslova Unije u Briselu, kojima je on podneo izveštaj o razvoju na Zapadnom Balkanu i nedavnoj poseti Beogradu, Prištini i Podgorici specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograd-Priština Miroslava Lajčaka.

Šefovi diplomatija Hrvatske i Rumunije, Gordan Grlić Radman i Bogdan Auresku su danas preneli zahtev devet članica EU da se takva celovita, strategijska rasprava o Zapadnom Balkanu održi na sledećem ministarskom zasedanju.

„Jer“, obrazložio je novinarima Auresku, „moramo pojačati angažovanje EU s državama na Zapadnom Balkanu, potvrditi opredeljenost za proširivanje Unije i zemljama regiona je u tome nužna naša podrška“.

Hrvatski ministar Grlić Radman je takodje u ime šest članica Unije zatražio od Saveta ministara EU zatražio da se „pomogne Bosni i Hercegovini da ostvari političku stabilnost i funkcionalnost institucija, što je od ključne važnosti za njen evropski put.

Pored Hrvatske su to zatražili i Bugarska, Kipar, Madjarska, Grčka i Slovenija.

Ministri inostranih poslova Austrije, Hrvatske, Češke, Nemačke, Grčke, Irske, Rumunije, Slovačke i Slovenije su 5.marta u pismu visokom predstavniku EU Žozepu Borelu zatražili da se u aprilu obavi strategijska rasprava o Zapadnom Balkanu jer je „došlo do dinamičnog untrašnjeg političkog razvoja u zemljama regiona“.

„Pandemija (koronavirusa) je pojačala postojeće trendove, uključujući geopolitičke implikacije“, a „dok EU mobiliše velike sume za podršku regionu, drugi akteri mnogo efikasnije predstavljaju svoju pomoć i tako potkopavaju našu pouzdanost, kredibilitet i percepciju naše solidarnosti“, navedeno je u pismu devet ministara članica EU.

Komentari

Vaš komentar