Borel: Nisam video non-pejper, podržavamo integritet zemalja Zapadnog Balkana

Vesti 26. apr 202116:36 > 17:093 komentara

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je rekao da nije video non-pejper dokument koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, i istakao je da EU daje bespogovornu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Borel kaže da nije dobio te „navodne, fantomske dokumente“, da ih nije video. „Ako je to non-pejper, to je za mene nešto što ne postoji – dakle, nepostojeći papir, nepostojeće pitanje za mene“, rekao je Borel na konferenciji za novinare posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem.

Povezano:

Ali želim da istaknem bespogovornu podršku EU teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, kao i drugim zemaljama na Zapadnom Balkanu, mislim da bi trebalo da se koncentrišemo na stvari koje imaju veću važnost, umesto da se priča o idejama koje mogu samo da odmognu, konstatovao je zvaničnik EU.

Borel je istakao da bi tako nešto odvlačilo pažnju od cilja, koji je, kako je rekao, jedan od njegovih najvažnijih, a to je da čitav Zapadni Balkan uđe u EU.

Sutra će razgovarati sa predstavnicima Predsedništva BIH kojima će, kako je rekao, isto to da prenese.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da nije razgovarao sa Janšom o navodnom non pejper dokumentu, ali da podržava teritorijalni suverenitet BiH, navodeći da je to rekao hiljadu puta, kao i da je obaveza Srbije po Dejtonu da podržava i integritet Republike Srpske unutar BiH.

Nisam video nikakve papire, niko mi to nije nikada pomenuo, o tome sa mnom niko nije razgovarao, rekao je Vučić. odgovarajući na pitanja novinara.

Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, Vučić je rekao da će Srbija ispuniti sve obaveze, kao što je bio slučaj sa Briselskim sporazumom. Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, nadamo se da će druga strana ispuniti svoje obaveze iako do sada nismo videli reakcije od njih, ali mi smo spremni da ih ispunimo, to što se tiče dogovorenih obaveza, zatim mini Šengena, kampanje otpriznavanja najmanje godinu dana, dodao je.

Rekao je da se nada da će se napraviti dobar napredak sa Prištinom, što je, kako je istakao, važno za standard naših građana, ali i za atmosferu celom regionu, kao i za povratak građana Srbije u zemlju.

Komentari

Vaš komentar