Borel: Neomogućavanje srpskih izbora na Kosovu suprotno evropskim vrednostima

Vesti 08. jun 202216:29 9 komentara
REUTERS/Yves Herman

EU smatra da je odluka Prištine da ne omogući održavanje srpskih izbora na Kosovu suprotna posvećenosti Kosova evropskim vrednostima i principu zaštite demokratskih prava njegovih građana, uključujući i nevećinske zajednice.To je naveo visoki predstavnik EU Žozep Borel u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Žan-Pol Garoa (Jean-Paul Garraud).

Borel je ukazao da održavanje srpskih izbora na Kosovu nije dogovoreno u okviru Dijaloga (Beograda i Prištine) koji se vodi uz posredovanje EU, ali je podsetio do je do sada postojala praksa koja je omogućavala glasanje na Kosovu, uz podršku OEBS i EU.

To je bila najizvodljivija opcija i za izbore održane 3. aprila 2022, naglasio je podsetivši da je EU ; aktivno podržala usaglašene napore međunarodne zajednice da pronađe rešenje koje bi omogućilo biračima sa pravom glasa na Kosovu da ostvare svoje demokratsko pravo i učestvuju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji 3. ​​aprila i da ;žali što nije postignut konsenzus o tome.

Na pitanje o tretmanu Srbije i Turske u pogledu sankcija Rusiji Borel je odgovorio da u skladu sa svojim odgovarajućim pregovaračkim okvirima, od Srbije i Turske se očekuje da postepeno usklađuju svoju politiku prema trećim zemljama i pozicije u međunarodnim organizacijama sa politikama i stavovima koje je usvojila EU, uključujući i restriktivne mere.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare